V Karlovarském kraji zřejmě bude koalice všech stran mimo KSČM

26.02.2015 14:35

Zastupitelstvo Karlovarského kraje dnes přerušilo na déle než týden jednání o volbě nového hejtmana a krajské rady. Nová koalice po rozpadu spojenectví KSČM a ČSSD se ale už rýsuje. Kandidátem na hejtmana za sociální demokraty je Martin Havel a v koalici mají být všechny strany kromě komunistů.

V Karlovarském kraji zřejmě bude koalice všech stran mimo KSČM
Foto: Kvjournal
Popisek: Karlovy Vary

Krajský předseda ČSSD dnes přečetl společné prohlášení všech stran kromě komunistické. Podle dohody by měla vzniknout široká koalice ČSSD, ODS, TOP 09 + STAN, ALTERNATIVY a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM).

"Strany vyjádřily vůli vytvořit funkční krajskou vládu do řádných krajských voleb. V radě má ČSSD obsadit čtyři místa a pět míst obsadí ostatní strany," uvedl Navrátil.

Zastupitelstvo se má znovu sejít 9. března, po jarních prázdninách v kraji.

Po přerušení jednání zastupitelstva začala schůzka ČSSD, ODS, HNHRM, ALTERNATIVY a klubu TOP 09 + STAN. Jejím výsledkem je hrubý obrys budoucí duhové koalice. "Cílem koalice je odpovědně spravovat kraj do řádných voleb za rok a půl, a to bez komunistů ve vedení kraje," uvedl krajský zastupitel a primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (za STAN). Padly už i první návrhy na obsazení rady. Za TOP 09 a STAN by mohl být neuvolněným radním Petr Zahradníček s gescí nad krajskou kulturou, lázeňstvím a cestovním ruchem.

Komunistická náměstkyně hejtmana: ČSSD upřednostnila své ambice

"Já si myslím, že náš bývalý koaliční partner upřednostnil své ambice a ego a spojil se s pravicovou částí zastupitelstva, byť jsme se tu snažili vytvářet levicovou politiku. Je to vnímáno jako velké vítězství, že komunisté byli odstaveni od moci. My jsme to však nikdy nechápali jako uchopení moci, ale jako správu věcí veřejných," komentovala dnes ohlášení rozhodnutí ČSSD vytvořit širokou koalici náměstkyně hejtmana Eva Valjentová (KSČM).

Navrátil dnes také navrhl usnesení, které zavazuje současnou radu, aby neprováděla žádné personální změny v orgánech společností s majetkovou účastí kraje. Návrh podpořili zastupitelé všech stran kromě KSČM. Jak ale podotkla Valjentová, současná rada má v plánu doplnit vedení Správy a údržby silnic.

ČSSD jednala s bývalým partnerem i se zastupiteli dosavadní opozice. Jednání s komunisty ale zkrachovala na jejich požadavku mít v radě většinu.

Krajskou krizi nastartoval odchod hejtmana Novotného

Krize ve vedení kraje začala rezignací bývalého hejtmana Josefa Novotného (ČSSD). Spolustraníci ho vyzvali, aby si vybral jen jednu ze svých funkcí hejtmana a poslance. Novotný opustil krajskou funkci. Sociální demokraté na hejtmana navrhli Jakuba Pánika, který byl pro koaliční komunisty nepřijatelný. Hlavně kvůli podezření, byť neprokázanému, z manipulací v projektu Regionálního operačního programu Severozápad.

Koalice se nakonec rozpadla. Na minulém zastupitelstvu před dvěma týdny z rady odešli dva ze tří zbývajících sociálních demokratů a zastupitelé odvolali i náměstka hejtmana pro školství Václava Sloupa z KSČM.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…