V Krupce na Teplicku demonstrují stovky Romů, volají po větší bezpečnosti

18.07.2023 19:45 | On-line

V Krupce na Teplicku se odpoledne shromáždily odhadem tři stovky Romů, volají po větší bezpečnosti. Vydali se na pochod městem, který zatím skončil u policejní služebny. Policie na akci dohlíží. Napětí v Krupce vyvolal nedělní konflikt mezi několika lidmi na místním sídlišti. Kriminalisté obvinili z výtržnictví třiatřicetiletého muže z Moldavska, informovala policie na Twitteru. Muže cizinecká policie vyhostí. Policie již dříve vyvrátila informace, které se objevily na sociálních sítích, že se nedělního incidentu zúčastnili Ukrajinci.

V Krupce na Teplicku demonstrují stovky Romů, volají po větší bezpečnosti
Foto:
Popisek:

Demonstranti se dnes sešli na sídlišti před jedním z panelových domů, kde se incident v neděli odehrál. Radnice dostala informaci o shromáždění, pochod městem ale nepovolila. Důvodem bylo zajištění průjezdnosti ulic. Starosta Jan Kuzma (ANO) se v proslovu k demonstrantům na sídlišti snažil uklidnit situaci. Podle něj není možné vyzývat občany k tomu, aby vzali bezpečnost do svých rukou. Mezi řečníky se vystřídali místní zástupci romské komunity s lidmi, kteří přijeli z Prahy a jiných měst.

Po zhruba hodině se demonstranti vydali ke služebně policie. Dovnitř povolil antikonfliktní tým vstoupit dvěma lidem, ti by potom měli promluvit k davu. Policie požaduje, aby účastníci demonstrace uvolnili přilehlou silnici. Někteří z účastníků vyzývali, aby se šlo k ubytovně, kde bydlí Ukrajinci.

Nedělní incident se stal na sídlišti Maršov, někteří účastníci byli podle policie podnapilí. Server Romea.cz napsal, že desítky Romů demonstrovaly v Krupce již v neděli před policejní stanicí. Kriminalisté dnes uvedli, že po provedených úkonech předají obviněného muže z Moldavska cizinecké policii, která povede řízení o vyhoštění.

V červnu vzniklo napětí mezi Romy a Ukrajinci v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. V půlce června kvůli tomuto incidentu uspořádali Romové v Brně demonstraci.

 

 

Počátkem července zasahovala policie v Pardubicích u potyčky zřejmě osmnácti lidí. Jeden z účastníků konfliktu byl lehce zraněn. Policie po konfliktu zadržela tři lidi, věc vyšetřuje, národnost účastníků potyčky nekomentovala. Server Romea uvedl, že šlo o konflikt mezi skupinou Romů a trojicí mužů údajně z Ukrajiny, lehce zraněn byl podle webu jeden z Romů. V Pardubicích následující den, 2. července, protestovaly stovky Romů, kteří požadovali zajištění bezpečnosti.

Asociace Romských občanských iniciativ Evropy adresovala ukrajinskému prezidentovi otevřený dopis, ve kterém uvádí, že roste napětí mezi Romy a uprchlíky z Ukrajiny. Viní z toho mimo jiné českou vládu, která podle asociace neumí srozumitelně komunikovat s občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…