V Liberci studují studenti z Běloruska. Prorektor dokonce organizoval jejich útěk

15.04.2021 22:16

Technická univerzita v Liberci (TUL) přijala šestnáct běloruských studentů, které ohrožovaly represe, jež po tamních prezidentských volbách rozpoutal oficiální režim. Studentům se dostane i hmotné podpory. Jednání o příjezdu dalších pokračují.

V Liberci studují studenti z Běloruska. Prorektor dokonce organizoval jejich útěk
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Někteří studenti byli za účast na demonstraci v Bělorusku zatčeni a převezeni na několik dní do vězení, jiní byli vyloučeni z univerzity. Odchod pro ně znamenal jedinou šanci, jak dostudovat.

„Původně jsme jednali s 18 studenty. Jeden je ale ve vězení a o dalším nejsou žádné zprávy,“ řekl prorektor TUL Radek Suchánek, který útěk studentů pomáhal organizovat. Studenti z univerzity v běloruské metropoli Minsku do Česka dorazili postupně v několika skupinách v lednu a v únoru.

S pomocí studentům vedení liberecké univerzity neváhalo. „Byla to samozřejmost. Sám jsem byl účastníkem listopadových událostí v Praze. S touto zkušeností a zkušeností z totality pak neváháte pomoci těm, kteří zažívají podobné peklo,“ uvedl rektor TUL Miroslav Brzezina.

Celý text ZDE.

Někteří ze studentů mají i po vlídném přijetí v Liberci noční můry, které si s sebou nesou kvůli událostem v rodné zemi. „I po přestěhování do Liberce mám stále noční můry. Utíkám v nich před policií nebo se snažím skrýt, aby mě nezatkli,“ uvedla studentka Anastasiya.

Exministr zahraničí Tomáš Petříček(ČSSD) uvedl, že se podařilo z Běloruska do Česka přesunout celkem několik desítek studentů, nejvíc jich bylo umístěno zřejmě do Liberce. Zapojily se také Univerzita Karlova a brněnská Masarykova univerzita, další mají zájem.

Na pobyt studentů v Česku založilo Ministerstvo školství speciální fond vzdělávací politiky, odkud budou univerzity čerpat a vyplácet stipendia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…