V Maďarsku se dnes konají parlamentní volby. Sjednocená opozice soupeří s Orbánem

03.04.2022 8:20

V Maďarsku se dnes konají parlamentní volby. Už počtvrté svou pozici obhajuje současný premiér Viktor Orbán, jehož strana drží podle průzkumů nadpoloviční většinu. V posledních týdnech však čelí kritice kvůli postoji vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

V Maďarsku se dnes konají parlamentní volby. Sjednocená opozice soupeří s Orbánem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Předsedu maďarské vlády Viktora Orbána dlouhodobě podporuje většina obyvatel, Jeho soupeř je ale v letošních volbách silný, po vzoru českých podzimních parlamentních voleb se proti premiérovi a jeho straně Fidesz postavila koalice šesti stran ve snaze nastolit po 12 letech změnu vedoucí k demokracii a principům právního státu.

Orbán v maďarské politice působí celých 33 let, je vítězem všech voleb od roku 2010 a současné volební průzkumy naznačují, že by své vítězství mohl zopakovat i tentokrát.

Ve volbách by Orbánovi mohly uškodit jeho vazby na Putina a pragmatický postoj vůči ruské invazi na Ukrajině. Tato jeho rétorika má i mezi voliči Fideszu značnou odezvu. Orbán je toho názoru, že Maďarsko musí zůstat mimo válečný konflikt.

Paralelně s parlamentními volbami v Maďarku probíhá také referendum o lidskoprávními organizacemi kritizovaném „zákonu o pedofilii“, který zakazuje šířit mezi dětmi materiály zobrazující homosexualitu a změnu pohlaví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…