V NATO nás tlačili k zeštíhlování armády, prozradil expert. Pokud jde o protesty proti konvoji...

27.03.2015 19:23

Zbrojní analytik Jaroslav Štefec v pátečním Interview ČT24 prozradil, co se stane, když si někteří aktivisté budou chtít lehnout pod kola projíždějících ozbrojenců NATO. Z jeho úst však také zaznělo, že česká armáda není schopná ubránit naše území. A do jisté míry za to prý můžeme poděkovat i Alianci.

V NATO nás tlačili k zeštíhlování armády, prozradil expert. Pokud jde o protesty proti konvoji...
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Zbrojní analytik Jaroslav Štefec v pořadu ČT Hyde park

Podle Štefce je průjezd konvoje standardním cvičením přesunů "po vlastní ose". Zásadní ovšem je, aby v průběhu mírové operace nedošlo ke zranění osob. "Takže, pokud by si někdo chtěl lehnout pod kola amerických obrněnců, konvoj zastaví a počká, než Policie ČR zjedná nápravu," konstatoval Štefec. Konvoj bude jištěn i ze vzduchu a kdyby snad bylo patrné, že se někde budují barikády, konvoj bude včas informován.

Diváci prý ale v konvoji nic extra nového neuvidí, protože strykery se podobají českým pandurům. Specialitou budou právě setkávání s vojáky samotnými. V hlavních obrněnců prý během přesunu nebude střelivo. Pro vojáky samotné setkávání s občany bude přínosem. To ostatně podle hosta ukázal už rok 1968, kdy ruští vojáci viděli, že v Československu nejsou vítáni. Američtí vojáci se podle posledních průzkumů setkají spíše s pozitivním přijetím.

"Já bych řekl, že je to určitá PR akce americké armády, která se snaží demonstrovat sílu a schopnost rychle se přesouvat na určitém území," uvedl host.

Česká armáda podle odborníka v tuto chvíli není schopná bránit své území, a ví se to celá léta. Ke snahám současného ministra obrany má Štefec velmi kritickou připomínku. "Jsou to jen slova, slova a slova," konstatoval. Obratem však dodal, že i ze strany NATO jsme byli v minulosti tlačeni k zeštíhlování armády, přičemž zdejší politická reprezentace na to ochotně kývala, protože na tom získávala politické body.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…