V Nantes hoří katedrála. Úřady mají podezření na žhářský útok

18.07.2020 12:47

Ve městě Nantes ležícím na západě Francie hoří katedrála svatého Petra a Pavla. Požáru padly za oběť varhany i vzácné vitráže v oknech. Podle agentury Reuters mají úřady ve městě s třemi sty tisíci obyvateli podezření na žhářský útok.

V Nantes hoří katedrála. Úřady mají podezření na žhářský útok
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Prokurátor Pierre Sennes řekl novinářům, že v katedrále vzplály hned tři ohně, takže existuje podezření, že za katastrofou může stát zločin žhářství.

Oheň začal hořet brzy ráno. Na místě zasahují desítky hasičů, kteří po několika hodinách úsilí dostali požár pod kontrolu, ale na místě stále zůstává víc než stovka hasičů. V tuto chvíli se ale zdá, že katedrálu v Nantes nepotká stejný osud jako pařížskou katedrálu Notre-Dame před rokem, kde požáru padla za oběť střecha a jedna z věží.

Nesledujeme druhý scénář Notre-Dame“, uvedl k požáru hasič Laurent Ferlay.

Jedním z důvodů, proč katedrála v Nantes nedopadla tak zle, je i skutečnost, že katedrála byla částečně poničena po spojeneckém útoku za druhé světové války v roce 1944 a pak požárem z roku 1972, po kterém bylo dřevo na střeše nahrazeno modernějšími materiály.

Předseda vlády Jean Castex a ministři kultury a vnitra si rozsah poškození katedrály prohlédli osobně na místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…