V Německu se budou přejmenovávat ulice, pojmenované po rasistech. Místo nich se má dočkat třeba africká královna Nzinga

08.07.2017 8:48

V Německu nyní řeší pojmenování ulic. Chtějí se zbavit některých jmen po lidech, které považují za symboly rasismu a imperialismu, místo toho zastánci změny přicházejí se jmény novými. Píše to dnešní deník MF Dnes.

V Německu se budou přejmenovávat ulice, pojmenované po rasistech. Místo nich se má dočkat třeba africká královna Nzinga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Mezi vybranou šesticí nových jmen je například i královna Nzinga, jež žila převážně v 17. století. Jde o africkou panovnici, která je považována za hrdinku boje proti kolonialismu. Naopak by z cedulek názvů ulic či veřejných míst měla zmizet jména tří kolonizátorů. Lüderitzovu ulici, Petersovu alej a Nachtigalovo náměstí tak již možná brzy budete hledat marně. 

Adolf Lüderitz položil základy kolonie Německá jihozápadní Afrika na území dnešní Namibie, Gustav Nachtigal byl říšským komisařem v kolonii Německá západní Afrika. Carl Peters byl zakladatel Německá východní Afrika, alej však podle všeho nese název jiného Peterse – Hanse, odbojáře z dob nacistické krutovlády. Je tedy možné, že k přejmenování nedojde, i v případě Lüderitze a Nachtigala by se pak dala najít lichotivější místa v německé historii. 

Kromě královny Nzingy se ale v souvislosti s novými názvy hovoří také o zpěvačce Miriam Makeba či o nositelce Nobelovy ceny za mír Wangari Maathai z Keni. Královna Nzinga však byla také zároveň otrokářkou, a tak je nyní pojmenování ulice jejím jménem předmětem diskuse. Za svým návrhem si ale stojí Bertrand Njoume, člen Strany zelených. Tvrdí totiž, že není jisté, že královna s otroky opravdu obchodovala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…