V Německu se rozjelo tajné vyšetřování. Na jeho výsledky se třese zejména Merkelová

29.02.2016 9:44

Rozhlasová stanice Deutsche Welle (DW) informuje o obavách německé vlády z působení ruské propagandy, jejímž cílem je údajně destabilizovat situaci v Německu a popudit obyvatele proti kancléřce Angele Merkelové a jejímu kabinetu.

V Německu se rozjelo tajné vyšetřování. Na jeho výsledky se třese zejména Merkelová
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Vláda proto nařídila zpravodajským službám, aby podhoubí ruské propagandy šířící se v Německu prověřily. Nejmenované zdroje hovoří o tom, že o výsledky tohoto šetření se eminentně zajímá zejména kancléřka Angela Merkelová, ministr zahraničí a také prezident Joachim Gauck. Jak Deutsche Welle uvádí, německá vláda se odhodlala k tomuto kroku poté, co Kreml ze šíření propagandy obvinilo hned několik zemí východní Evropy.

V posledních týdnech bylo Rusko kritizováno za informování o hromadném sexuálním obtěžování při silvestrovských oslavách v Kolíně nad Rýnem. Největší znepokojení však v Německu vzbudila smyšlená zpráva o údajně unesené a znásilněné ruské školačce v Berlíně, za kterým měli stát uprchlíci. Celý incident způsobil diplomatickou roztržku mezi oběma zeměmi a k jeho vyšetření veřejně vyzýval například i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Berlínská policie žádné důkazy svědčící o pravdivosti výpovědi mladé Rusky neobjevila.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Jak Deutsche Welle uvádí, ze silvestrovských událostí v Kolíně nad Rýnem zase některé ruské weby přímo obviňovaly americké zpravodajské služby. Američané údajně měli zaplatit uprchlíkům dávky heroinu. „Chceme v každém případě zjistit, kdo přesně za tímto cíleným šířením dezinformací stojí,“ cituje DW vyjádření nejmenovaného německého zpravodajce. Vládní experti se obávají, že šíření dezinformací může být součástí promyšlené propagandy, kterou v dobách studené války používala sovětská KGB.

Vyšetřování se rovněž zaměřuje na možnost, že jsou různá krajně pravicová uskupení v Německu finančně i jinak podporována Ruskem. „Obdobné případy byly zaznamenány v Maďarsku nebo Francii,“ připomíná DW. Mluvčí vlády Christiane Wirtz sice odmítla sdělit podrobnosti o probíhajícím vyšetřování či jestli vůbec něco takového probíhá, ale zároveň kritizovala způsob informování ruských médií o ukrajinské krizi a také případ údajně znásilněné ruské dívky v Berlíně. „Se znepokojením pozorujeme narůstající aktivitu ruských médií, které často produkují zkreslené reportáže.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…