V Pardubicích už vyšplouchli Babiše. A z ČSSD zazněl temný vzkaz

03.10.2020 19:42

V Pardubickém kraji, stejně jako ve většině ostatních krajů, zvítězilo hnutí ANO. Ale Babišovo uskupení i tentokrát, stejně jako po krajských volbách v roce 2016, zůstane v opozici. Dosavadní zástupci kraje se totiž už dohodli. Podle volebního lídra ČSSD v Moravskoslezském kraji Petra Kajnara to ukazuje jednu zásadní věc.

V Pardubicích už vyšplouchli Babiše. A z ČSSD zazněl temný vzkaz
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Lídr kandidátky ČSSD v krajských volbách v Moravskoslezském kraj Petr Kajnar

Hnutí ANO získalo v Pardubickém kraji 19,6 % a vyhrálo zdejší volby, ale skončí v opozici.

Koalice, která doposud vedla Pardubický kraj ve složení ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK), ODS a STAN, své pozice ve volbách obhájila. Posílena o TOP 09, která se spojila s občanskými demokraty, a s politickým hnutím Společně pro kraj, jež kandidovalo dohromady se sociálními demokraty pod názvem 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, získala předběžně kolem 50 procent hlasů. Před čtyřmi lety obdržela koalice 48,31 procenta hlasů,“ upozornila veřejnoprávní televize.

Podle Lídra ČSSD v Moravskoslezském kraji Petra Kajnara to ukazuje, že ČSSD má před sebou obrovský kus práce a momentálně jí pomůže, když bude spolupracovat s dalšími subjekty. V Moravskoslezském kraji ČSSD kandidovala samostatně a dokázala získat necelých 7 procent hlasů.

„Aktuální výsledek voleb v Moravskoslezském kraji potvrzuje, že ČSSD, pokud chce zachránit svou tradiční značku, čeká obrovské množství práce. Osobně jsem vzhledem k situaci nebyl velkým optimistou a čekal jsem zisk osmi procent hlasů, nakonec máme jen sedm procent. Myslím, že ČSSD v několika minulých letech v kraji hodně ztratila na kreditu v souvislosti s různými kauzami mnohdy spojovanými s jejími představiteli, navíc jí momentálně nepomáhá aktuální vládní angažmá; kdybychom byli na centrální úrovni v opozici, situace v krajských volbách by pro nás jistě byla lepší. Stejně jako komunisté, i my přicházíme o hlasy na úkor hnutí ANO, které dokázalo lépe oslovit naše tradiční voliče. Nyní budeme očekávat, zda nás hnutí ANO jako vítěz voleb v Moravskoslezském kraji osloví a pozve na jednání o případné koalici. Pokud ovšem zůstane ČSSD v opozici, osobně udělám vše pro to, aby to byla opozice aktivní, konstruktivní i kritická, abychom opravdu plnili roli, která opozici přísluší, tedy hlídače koaličních stran,“ napsal ve vyjádření, které zaslal serveru ParlamentníListy.cz i dalším redakcím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…