V Pardubickém kraji budou občanské akce k Palachovu výročí

12.01.2019 6:48

K 50. výročí upálení Jana Palacha se v Pardubickém kraji na 16. ledna připravuje několik vzpomínkových akcí. Organizují je jednotlivci, nikoli radnice. Například v Králíkách na Velkém náměstí se v podloubí účastníci sejdou v 17:30, řekla ČTK Monika Hejkrlíková.

V Pardubickém kraji budou občanské akce k Palachovu výročí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svíčky u místa upálení Jana Palacha před budovou Národního muzea

„Pořádáme to jako dva občané Králík. Myslíme si, že by se taková výročí měla připomínat. Organizovali jsme už v srpnu výročí 50 let od okupace vojsky Varšavské smlouvy, ohlas byl poměrně velký a odezva místních lidí pozitivní,“ uvedla Hejkrlíková. Na pietní akci promluví i místní pamětnice, bude se také číst dopis, který Palach zanechal.

V Lázních Bohdaneč na Pardubicku pořádá vzpomínku Lucie Bambušková. Z Masarykova náměstí od městského úřadu se po 18:00 vydá tichý průvod se světly ke kapli svatého Jiří.

Ve Sloupnici na Svitavsku se pietní akce bude konat u památníku u základní školy, v Poličce na parkovišti naproti Tylovu domu. Ve Svitavách se průvod vydá po 19:00 od evangelické fary parkem Jana Palacha na náměstí.

Univerzita Pardubice k 50. výročí Palachova činu, k němuž se odhodlal na protest proti nastupující normalizaci, speciální akci nepořádá. Připomněla jej už minulý rok při přednáškách v rámci celoroční připomínky „osmičkových“ výročí. „V listopadu jsme v aule také promítali film Jan Palach,“ řekla ČTK mluvčí vysoké školy Valerie Vágnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…