V Polsku to vřelo. Demonstranti zablokovali parlament. Policie hrozila násilným zákrokem

17.12.2016 9:56

Stovky příznivců opozice zablokovaly v noci na sobotu všechny východy z budovy polského parlamentu ve Varšavě. V té se nacházelo kromě premiérky Beaty Szydlové a předsedy vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského také více než dvě stě poslanců. Policie demonstranty vyzvala, aby se rozešli. Protestujícím vzápětí pohrozila použitím násilí. Informoval o tom web Českého rozhlasu.

V Polsku to vřelo. Demonstranti zablokovali parlament. Policie hrozila násilným zákrokem
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Podle něj Szydlová, Kaczyński a několik dalších vysoce postavených politiků PiS za asistence policie opustili ve vozech budovu parlamentu kolem třetí hodiny ranní.

V okolí parlamentu operuje stále několik stovek policistů, kteří už demonstraci prohlásili za nezákonnou a nařídili lidem, aby se rozešli.

  • Celý text je ZDE

Dav protestujících skandoval v noci u parlamentu hesla jako „Ústava“, „Svobodná média“ nebo „Nevyjdete do Vánoc“. K demonstrantům se připojilo i několik poslanců opoziční Občanské platformy (PO).

Už v pátek večer před budovou parlamentu demonstrovalo několik tisíc lidí, kteří vyslyšeli volání Výboru na obranu demokracie (KOD). Protest byl namířený proti návrhu zákona, který má novinářům omezit vstup do Sejmu. Zablokovat východy z budovy parlamentu se ale protestující rozhodli poté, co vládní poslanci podle nich v rozporu se zákonem schválili státní rozpočet na příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…