V Praze bylo dusno: Tibetské vlajky místo čínských, blokovaný billboard s Havlem a Dalajlámou, policie v akci

28.03.2016 14:14

Několik aktivistů vyměnilo čínské vlajky umístěné v Praze 6 cestou z ruzyňského letiště za tibetské vlajky. Číňané pobývající v Praze podle všeho zase překazili akci aktivistů bojujících za lidská práva. Čínskou vlajkou totiž zakryli velkou fotku tibetského vůdce Dalajlamy s prezidentem Václavem Havlem.

V Praze bylo dusno: Tibetské vlajky místo čínských, blokovaný billboard s Havlem a Dalajlámou, policie v akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga čínskými krajany

Na Evropské třídě na Praze 6 zasahovala policie proti skupině aktivistů, kteří na sloupech vyměnili čínské vlajky vítající prezidenta Si Ťin-pchinga za tibetské. Z místa následně odjel policejní anton, který odvezl 12 lidí. Jak sdělila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová, zadržení podle ní odmítali uposlechnout policejní výzvy a někteří z nich se ke sloupům připoutali. Jsou podezřelí ze spáchání přestupku.


(Foto: Karel Paták)

Aktivisté na trase z letiště umístili také velkou fotku prvního českého prezidenta Václava Havla s Dalajlámou, ale krátce poté dorazila na místo skupina asi deseti Číňanů a rozvinuli před fotografií tak velkou vlajku svého komunistického státu, že billboard s fotografií nebyl už vidět. V tuto chvíli bylo na místě asi 50 Číňanů, aktivisté a policie.

"To, že ti čínští agenti ukrývají plakát s Havlem a Dalajlámou je naprosto nej. Dělají takovou reklamu českému odporu, že to je k nezaplacení," komentoval tuto akci na Twitteru komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

"Vítači" čínského prezidenta přijeli do Prahy a následně se i po městě dále pohybovali autobusy. Na několik místech se dostali i do kontaktu s odpůrci a došlo na slovní i drobné fyzické výpady. Například když se do skupiny Číňanů připletl mladík s tibetskou vlajkou, která mu byla hned odebrána a zasahovala policie. Na jiném místě se do sebe pro změnu pustila čínská skupina v červených tričkách s partou mladíků s pomlázkami. Opět musela zasahovat policie.

Na podporu čínského prezidenta je v Praze zarezervováno na osm desítek míst jako místa demonstrací. Například naproti čínské ambasádě v Praze Dejvicích cvičilo několik desítek lidí meditační cvičení. Příznivci Číny stáli i před hotelem Hilton, kde se čínský prezident s delegací ubytoval. Bezpečnostní opatření jsou na maximální úrovni. Podle slov ředitele Ochranné služby Policie ČR Jiřího Komourouse se jedná o "největší bezpečnostní opatření v historii ochranné služby".


(Foto: Hans Štembera)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…