V Praze pokřtili knihu vzpomínek na prezidenta Náš Václav Havel

17.11.2016 15:16

Ve výroční den začátku sametové revoluce, která z někdejšího disidenta rychle udělala prezidenta, pokřtili dnes v Praze knihu Náš Václav Havel. Obsahuje rozhovory, které se známými osobnostmi české společnosti vedli novináři Jan Dražan a Jan Pergler. Týkaly se především Václava Havla, ale i nejpodstatnějších okamžiků československé a české historie posledního půlstoletí, píše ČTK.

V Praze pokřtili knihu vzpomínek na prezidenta Náš Václav Havel
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

„Když jsme připravovali knihu, měli jsme pocit, že se chceme přihlásit k odkazu Václava Havla, a říct, že je to náš hrdina. Pro nás Václav Havel zůstává největší postavou českých, československých i světových dějin a chtěli jsme mu takto poděkovat,“ řekl Jan Pergler. „Vybrali jsme si 29 postav, které nějakým způsobem byly s Václavem Havlem delší dobu než my, ptali jsme se jich, jaký Václav Havel byl a jaký je jeho odkaz,“ uvedl.

Knihu doprovodil portrétními fotografiemi Ondřej Němec, který se s Havlem znal velmi dobře od mládí. Někteří z respondentů se dnešního křtu také zúčastnili, byli mezi nimi kardinál Dominik Duka, architekt Miroslav Masák, Havlův tajemník Vladimír Hanzel, textař a příští prezidentský kandidát Michal Horáček, bývalý politik Alexandr Vondra, Luboš Dobrovský, Fedor Gál či Jitka Vodňanská.

Duka k dnešnímu dni uvedl, že z něj má radost, přestože se ho velmi obával. „Chtěl bych poděkovat studentům, že vrátili 17. listopadu jeho místo, tam, kam patří,“ řekl.

Respondenti v knize vzpomínají na Havla jako na prezidenta, kamaráda, disidenta i šéfa. Kaleidoskop vzpomínek mapuje období od 60. let, kdy se Václav Havel začal objevovat na veřejnosti jako dramatik a intelektuál, přes 70. a 80. léta, kdy se stal neformálním lídrem disentu, přelomový rok 1989 a jeho nezastupitelnou roli v sametové revoluci. Kniha sleduje také 13 let působení na Hradě i jeho poslední dny na Hrádečku v roce 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …