V Praze se sejdou zástupci sexuálních menšin z Evropy a Asie. Uvítá je Petříček

24.10.2019 6:00

Přes 500 aktivistů a představitelů ze zemí Evropy a střední Asie začne dnes v Praze jednat o prosazování rovného přístupu k sexuálním menšinám. Výroční konference, kterou pořádá organizace ILGA-Europe ve spolupráci s českým spolkem Prague Pride a platformou PROUD, potrvá do soboty. Akce letos připomíná půl století od počátku hnutí za práva gayů a lesbických žen. Zprávu přinesla ČTK.

V Praze se sejdou zástupci sexuálních menšin z Evropy a Asie. Uvítá je Petříček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Organizace ILGA vznikla v roce 1978. Její evropská odnož se ustavila v roce 1996. Nyní zastřešuje přes 600 organizací z 54 zemí Evropy a střední Asie. Podporuje hnutí lesbických žen, gayů, bisexuálů, translidí a intersexuálů (LGBTI) a prosazuje jejich zájmy. Vyjednává například s EU a dalšími institucemi.

Konference se konají každý rok v jiné zemi. Letošní akci dnes zahájí ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Účastníci a účastnice chtějí jednat o situaci v jednotlivých zemích a o strategiích k zajištění rovného přístupu k sexuálním menšinám. Upozornit chtějí na zhoršování podmínek lidí LGBTI v některých státech.

Mottem akce je Spolu jsme silnější. Konference tak připomíná 50 let od takzvaných stonewallských nepokojů, které koncem června 1969 odstartovala policejní razie v newyorském tanečním gaybaru Stonewall Inn. Návštěvníci se bránili zatýkání, k němuž stačilo podezření na homosexuální chování. Následná pouliční bitva pak trvala několik dní. Aktivisté označují tuto událost za počátek hnutí za práva sexuálních menšin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…