V Praze shořel vzácný kostel

28.10.2020 16:33

V pražské zahradě Kinských hořel dřevěný kostel sv. Michaela. Požárem byl prakticky zcela zničen, zřítila se i jeho věž. Pravoslavný chrám tzv. bojkovského typu byl postaven ve druhé polovině 17. století u Mukačeva na Ukrajině. V roce 1929 ho Rusíni věnovali Praze. Tenkrát byla Praha i jejich hlavní město. Pro ČT24 promluvil šéf vyšetřovatelů HZS hlavního města Prahy Martin Kavka.

V Praze shořel vzácný kostel
Foto: Twitter Hasiči Praha
Popisek: Kostel sv. Michaela v Praze zničily plameny.

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí
„Požár už je prakticky uhašen. Máme takzvanou lokalizaci, to znamená, že se nešíří. Plameny napáchaly obrovskou škodu,“ poznamenal krátce před 16. hodinou. Podle něj byl kostel prakticky zasažen v plném rozsahu. „Během několika minut se i zřítila dřevěná věžička kostela dovnitř prostoru objektu. V tuto chvíli dochází k redukci jednotek a my dohašujeme ohořelé dřevěné zbytky kostela,“ podotkl Kavka.

Na místě byly čtyři profesionální a dvě dobrovolné jednotky. „Lidí tam bylo dost. Problém byl s nájezdem velké hasičské techniky na místo kostela,“ sdělil Kavka, že je však samozřejmostí, že hasiči znají nájezdy na místo. 

„Jsme si nyní jistí, že se požár nebude dál šířit,“ ubezpečil Kavka. „Během požáru jsme se ale potýkali ještě s jedním problémem. Uvnitř toho kostela byly propanbutanové lahve, tlakové lahve, které jsme museli vynést a ochlazovat, ale i to je teď pod kontrolou,“ dodal. Žádné nebezpečí nehrozí, nikdo podle něj nebyl zraněn. 

„Plameny ale napáchaly značnou škodu historického rázu,“ míní Kavka. Na místě jsou podle jeho slov hasičtí vyšetřovatelé i policie, příčina však známá zatím není. „Musíme prověřit, co uvnitř bylo, zda tam neprobíhaly rekonstrukční práce, nebo zda se tam nevyskytovaly nějaké osoby v blízkosti,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…