V Praze vrcholí akce k pěti letům projektu Východního partnerství

25.04.2014 6:14

Na Pražském hradě dnes vyvrcholí dvoudenní schůzka prezidentů a vysokých představitelů zemí střední a východní Evropy k pátému výročí projektu Východního partnerství. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na úvod summitu vyzval jeho účastníky, aby zvážili možnost nabídnout zprostředkování oběma stranám konfliktu na Ukrajině, čímž by přispěli ke snížení napětí v zemi. Ukrajina bude patrně v centru debat také na konferenci v Černínském paláci.

V Praze vrcholí akce k pěti letům projektu Východního partnerství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Do projektu Východního partnerství se v roce 2009 během českého předsednictví Evropské unii zapojily Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko, Arménie, Gruzie a Ázerbájdžán. Cílem programu je rozšířit spolupráci EU s těmito postsovětskými republikami a nabídnout jim možnost politického a hospodářského sblížení s Unií.

Na jednání o výsledcích prvních pěti let fungování tohoto projektu a jeho budoucnosti přijeli do Prahy prezidenti většiny účastnických států programu a hlavy Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska a Litvy. Za EU se účastní eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle.

Vystoupí také Zaorálek, Margvelašvili nebo Porošenko

Ten dnes vystoupí také na mezinárodní konferenci, kterou k pěti letům existence projektu pořádá Ministerstvo zahraničních věcí. Na této akci promluví i šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), gruzínský prezident Giorgi Margvelašvili, kandidát na ukrajinského prezidenta Petro Porošenko, diplomaté a experti z regionu střední a východní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…