V Praze výplata stejná jako na venkově, rozhodl soud. A prý bude zle

12.08.2020 13:41

Přelomový rozsudek Nejvyššího soudu způsobil na sociálních sítích rozruch. Soud rozhodl, že je nezákonné, aby byla řidičovi České pošty vyplácená vyšší mzda v Praze než v Olomouci. Podobně však postupuje i Lidl, který nabízí zaměstnancům v hlavním městě vyšší mzdu než ve zbytku republiky. „Prokazatelně existují lokalitní rozdíly v životních nákladech,“ bránil se mluvčí České pošty. „Aktivismus odtržený od života. Prostě cesta k socialismu pokračuje. Ve zdravotnictví to známe,“ reagoval prezident Stomatologické komory a ozvala se i dříve významná poslankyně ODS.

V Praze výplata stejná jako na venkově, rozhodl soud. A prý bude zle
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Nejvyšší soud rozhodl, že Česká pošta postupovala protiprávně, když svému řidiči v Praze vyplácela o 3000 Kč vyšší mzdu než svému kolegovi v Olomouci. Informovaly o tom Novinky. Nejvyšší soud v rozsudku argumentoval, že zaměstnavatel nemá brát v potaz odlišné životní náklady v jednotlivých krajích. S tím však Česká pošta nesouhlasí. „Metodika výpočtu tarifní mzdy by měla být předmětem širší debaty, a to jak ekonomické, tak právní, která by zohlednila poměr mezi příjmy a výdaji v různých lokalitách,“ uvedl Novinkám mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Dodal, že metodika výpočtu mezd se netýká pouze České pošty, ale i ostatních firem.

Celý článek ZDE:

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23672 lidí

Novinky dále uvádí, že takto odlišně oceňuje své zaměstnance například Lidl. „Ten od března zvýšil nástupní mzdy zaměstnanců a zaměstnankyň prodejen celorepublikově na 28 571 korun, ale v Praze zvýšil nástupní mzdu na 30 857 korun. Mzda po třech letech potom činí 34 286 korun v Praze a 32 tisíc ve zbytku republiky,“ psal server. Lidl se prý dle své mluvčí s rozhodnutím Nejvyššího soudu ohledně České pošty seznamuje.

Mluvčí České pošty Vitík dále zdůraznil, že vyšší nominální mzda při vyšších životních nákladech snižuje reálnou mzdu. „Prokazatelně existují lokalitní rozdíly v životních nákladech. Touto optikou lidé v lokalitách s vyššími náklady za stejnou práci mají nižší reálnou mzdu než lidé v lokalitách s nižšími životními náklady, byť nominál těchto mezd je stejný. To uvádí i různé cenové mapy České republiky,“ shrnul Vitík.

Nominální mzda pak je pojmem, který představuje výši peněžité odměny za odvedenou práci, zatímco reálná mzda ukazuje, kolik statků a služeb si může pracovník za svou mzdu koupit.

Tato zpráva naštvala například prezidenta Stomatologické komory Romana Šmuclera. Ten na facebooku napsal, že jde o aktivismus odtržený od života. „Aby Pošta udržela lidi v Praze, zvýší platy všude? Prostě cesta k socialismu pokračuje. Ve zdravotnictví to známe,“ svěřil se se zdravotnickou praxí. Prý by se měly dát tabulkové platy a stejné platy všem, aby se lidé drželi průměru.

Alois Sečkár, politik za Svobodné, se tázal, co je to za asociální šílenství.

V diskuzi se objevila bývalá poslankyně ODS Helena Mallotová. Ta napsala, že druhým krokem bude sjednocení výše nájemného podle kategorií bydlení. „A taky cena za vodné a stočné se bude muset sjednotit. On se ten kapitalismus salámovou metodou přece jen podaří porazit,“ dodala.

Anketa

Podporujete záměr EU, aby muž musel být dva měsíce povinně na rodičovské dovolené (Jinak by se zkrátila doba čerpání) ?

hlasovalo: 9768 lidí

Lékařka a publicistka Tereza Urzová se snaží najít racionální důvod pro něco, co za tím rozhodnutím je. Prý se jí to však nedaří. „Proč má vůbec výši platů v různých regionech řešit soud?“ ptala se.

V diskuzi připojila i svoji praxi. Různá výše platů státu prý nevadí, avšak musí je prý mít pod kontrolou. „To, že budou jiné platové podmínky pro lékaře v různých regionech, už je v plánu a všem to přijde zcela na místě. Protože jak je to centrálně plánováno dle tabulek a nějakého úředníka, je to zcela v pořádku. Pokrytci,“ dodala.

Podnikatel a dříve politik za Svobodné Jiří Kubíček se též na toto rozhodnutí rozhořčil. „Dlouhodobě se vztekám, že sociální bydlení nemá Praha jen pro lidi skutečně v nouzi, ale že do kategorie sociálně potřebných zahrnuje i učitele, hasiče, uklízeče a úředníky. Nově tam přibudou ještě pošťáci, pokladní a obecně všichni řetězcoví zaměstnanci?“ napsal na facebooku. O odměně by dle něj neměly rozhodovat soudy a tabulky, ale nabídka a poptávka. „Tahle rovnováha automaticky zohlední i zvýšené životní náklady. Místo toho se to zbytečně a skrytě přenese na Prahu a systém sociální podpory,“ dodal.

Ing. Alois Sečkár

  • Svobodní
  • Volby za námi, práce před námi...
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…