V Římě budou vyzdviženy ostatky kardinála Berana k repatriaci

19.04.2018 6:10

Z baziliky sv. Petra ve Vatikánu budou dnes v podvečer vyzdviženy ostatky kardinála Josefa Berana, který byl v místě posledního odpočinku papežů pohřben po svém úmrtí v tamním exilu. Beran si však přál být pohřben ve své vlasti, kterou nechtěl opustit ani přes perzekuci obou totalitních režimů. Zprávu přinesla ČTK.

V Římě budou vyzdviženy ostatky kardinála Berana k repatriaci
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Převoz ostatků povolil letos počátkem roku papež František. Do Říma se vydává delegace složená ze zástupců české katolické církve i politických reprezentantů státu. Povede ji ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO).

Kardinál Josef Beran byl politickým vězněm, nacisté ho věznili v koncentračním táboře Dachau, komunisté ho 16 let internovali a vyhostili ze země. Po jmenování kardinálem prožil poslední roky svého života jako vyhnanec v Římě. Církev od roku 1998 usiluje o jeho blahořečení.

Ve svatopetrské bazilice bude na trvalou památku kardinála Berana zřízena pamětní deska. Dočasný hrob ve Vatikánu bude zrušen a deska z něj by měla spočinout v Plzni, rodišti kardinála Berana.

Po vyzdvižení ostatků se dnes večer uskuteční liturgie v papežské koleji Nepomucenum, s kardinálem se budou loučit tamní seminaristé a krajané. Kardinál Beran v Nepomucenu bydlel od února 1965 do své smrti 17. května 1969. Od 19:00 bude mši sloužit slovenský kardinál Jozef Tomko a ostatky budou ještě do 22:00 vystaveny k možnému projevení úcty v kapli koleje.

V pátek odpoledne budou ostatky kardinála Berana vojenským speciálem převezeny do Prahy. Po přistání se rozezní na kardinálovu počest zvony. V příštích dnech se budou moci s kardinálem Beranem rozloučit věřící na několika místech Prahy, v pondělí 23. dubna v podvečer budou jeho ostatky uloženy v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…