V Rusku je to s dodržováním lidských práv zlé, varuje mezinárodní organizace. Co s tím udělá Trump?

13.11.2016 20:08

V předvolební kampani dával Donald Trump najevo, že se nebude stavět k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, jak činil ve svém druhém volebním období končící prezident USA Barack Obama. Programová ředitelka organizace Human Rights Watch v Rusku Tanya Lokshina rozebírá, co to bude znamenat pro dodržování lidských práv ve světě a především v Rusku. V tuto chvíli prý Kreml na lidská práva moc nehledí. Prý je to rok od roku horší.

V Rusku je to s dodržováním lidských práv zlé, varuje mezinárodní organizace. Co s tím udělá Trump?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Pětačtyřicátý prezident USA Donald Trump se v předvolební kampani netajil obdivem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Když bylo jasné, že Trump skutečně usedne do Bílého domu, v Moskvě se slavilo. V ulicích ruské metropole prý byly k vidění i lidé v autech, kteří spokojeně mávali vlajkami Spojených států.

Tanya Lokshina k tomu ovšem poznamenává, že to ještě nevypovídá mnoho o tom, jak se budou rusko-americké vztahy vyvíjet v dalších letech. „Není jasné, co bude dynamika vztahu Trumpa a Putina znamenat pro dodržování lidských práv v Rusku nebo pro dodržování lidských práv v zahraničí z ruské strany. V posledních letech jsme zaznamenali ohromující pokles ochoty dodržovat základní svobody v Rusku. Zásahy Kremlu proti občanské společnosti, médiím a internetu se ze špatných změnily v ještě horší a je naprosto otřesné, jak vláda ještě posílila tlak vůči svým kritikům,“ shrnula domácí situaci autorka.  

Celý článek naleznete zde.

Ostrá kritika Západu by podle dámy zřejmě nezastavila kremelskou politiku v oblasti dodržování, či spíše nedodržování lidských práv, ale mohla by tuto politiku alespoň přibrzdit. Tanya Lokshina si proto v závěru klade otázku, co bude dál?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …