V Rusku se i dnes lže o roce 1968. A co na to Zeman? ptá se publicista Michnik

29.05.2015 23:10

Slavný polský disident, historik a publicista Adam Michnik spolu s historikem Oldřichem Tůmou hodnotili v pátečních Událostech, komentářích České televize vysílání televize ruské, která uvedla pořad o invazi do Československa ze srpna, kde se i po více než čtyřiceti letech držela sovětských lží o přípravě kontrarevoluce o nás. Jsem zvědav, co na lži zločince Putina řekne Miloš Zeman, poznamenal Michnik.

V Rusku se i dnes lže o roce 1968. A co na to Zeman? ptá se publicista Michnik
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

V pořadu ruské televize mimo jiné zaznělo, že se na přípravě kontrarevoluce podíleli i někdejší kolaboranti s nacisty a členové SS. Slyšet v roce 2015, co bylo běžné v roce 1970, je poněkud zvláštní. Michnik varoval, že Vladimir Putin oprašuje sovětské metody. „Mě teď zajímá, co na to řekne prezident Zeman, který dlouhodobě tvrdí, že se v Rusku neděje nic špatného. Ruská propaganda je přitom pro nás velmi nebezpečná,“ varoval Michnik s tím, že je to ostuda i pro ruské historiky.

Podobné lži navíc dnes Rusko používá i ve válce s Ukrajinou a Michnik se divil Čechům, proč jsou k tomu naši lidé tak shovívaví. „Putin je zločinec a lhář, co tomu říkají prezident Zeman, exprezident Klaus a jiní dnešní politici,“ ptal se publicista.

Není to přitom jediné hrozivé slovo, které zaznělo ze strany Moskvy a dokonce z úst Vladimira Putina. Ten např. řekl, že rozpad Sovětského svazu byl největší geopolitickou katastrofou 20. století. Jak to může říci, když ve dvacátém století Evropu zdecimovaly hned dvě světové války, ale třeba také hladomory.  

Ani Tůma podle vlastních slov tak úplně nechápe, jak můžou v dnešním Rusku vysílat tak jasné lži. To by i těm lidem, kteří jsou u nás nakloněni Rusku, mělo konečně otevřít oči.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…