V Sasku zvedají obočí kvůli Labi. Bojí se, že Češi poškodí životní prostředí

10.05.2016 16:40

Sasko má i nadále pochyby o plánované stavbě plavebního stupně na Labi v Děčíně. Na životní prostředí by stavba mohla mít negativní dopady, obává se saský ministr životního prostředí Thomas Schmidt (CDU). Zprávu přinesla ČTK.

V Sasku zvedají obočí kvůli Labi. Bojí se, že Češi poškodí životní prostředí
Foto: pixabay.com
Popisek: řeka Labe

Konečné rozhodnutí, zda plavební stupeň postavit, či nikoliv, je ale podle Schmidta na Česku, uvedl dnes na svém webu deník Die Welt.

Česko si od vybudování plavebního stupně v Děčíně slibuje zlepšení splavnosti Labe a možnost celoročního provozu ekonomicky udržitelné nákladní lodní dopravy. Proti výstavbě však protestují české i německé ekologické organizace. Podle nich nemůže jediný plavební stupeň zajistit celoroční splavnost řeky v situaci, kdy se kvůli suchu zvyšuje počet dní, během kterých není možné po řece plout.

Velmi opatrný přístup k českým plánům mají i německé úřady. Schmidt dnes vyjádřil přesvědčení, že by stavba mohla ovlivnit také stavy ryb v řece.

Stavbu plavebního stupně v Děčíně považuje dlouhodobě za prioritu české ministerstvo dopravy. Samotná příprava stavby trvá už ale 20 let. Dosavadní pracovní termín počítal s uvedením plavebního stupně do provozu nejdříve v roce 2021. Toto datum se nyní ale zřejmě posune kvůli tomu, že se musejí přepracovat podklady k vyhodnocení dopadů jezu na životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…