V Sokolově před pietním aktem odstranili vlajku USA. Zde je důvod

09.05.2020 13:11

Přestože západočeský Sokolov osvobodili v závěru války Američané, při letošním pietním aktu konaném ve městě vlajka chyběla. Ráno sice ještě byla na místě, ale radnice ji v průběhu dne nechala odstranit. Starostka z hnutí ANO Renata Oulehlová vysvětlila, proč nechala vlajku odstranit.

V Sokolově před pietním aktem odstranili vlajku USA. Zde je důvod
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Přestože na jaře 1945 osvobodili Sokolov Američané, v den 75. výročí konce války starostka z hnutí ANO Renata Oulehlová nechala osvoboditele města odsunout do pozadí a pozornost věnovala sovětským zajatcům, které Američané  našli pobité, když Sokolov osvobozovali. Své spojence ve válce alespoň pohřbili.

Když se šel senátor Miroslav Balatka (STAN) 7. května poklonit památce sovětských zajatců a amerických osvoboditelů, vlajka Spojených států ještě byla na místě. Spolu s vlajkou českou a sovětskou. Jenže o pár desítek minut později byla americká vlajka pryč.

„O hodinu později, před pietním aktem na pokyn vedení města Sokolova byla americká vlajka ze stojanu odstraněna. Byla pryč po celou dobu jejich pietního aktu. Po jeho skončení tam byla opět navrácena. Nerozumím tomu. Vůbec. Nerozumím důvodu, proč se ještě 31 let od revoluce v našem městě odstraňuje americká vlajka. Vlajka armády, která osvobodila naše město včetně tábora, kde mrtvé zajatce nalezli a postarali se o jejich důstojné pohřbení,“ upozornil Balatka. Jeho slova přinesla ČTK.

Starostka z hnutí ANO Renata Oulehlová uznala, že udělala chybu, když vlajku nechala odstranit. Přesto se rozhodla vysvětlit, proč jednala právě takto.

„Byli jsme na všech pietních místech, a když jsme přicházeli k památníku sovětským obětem lágru, tak jsme si svorně řekli, že v tu chvíli, kdy budeme uctívat, tak uctíme ty lidi, kteří jsou v tom masovém hrobě. Na tu krátkou chvíli tam ta vlajka nebyla a pak jsme ji hned vrátili. Byla to hloupost nebo nerozum, ale vyšlo to z nás všech a nebyl to akt neúcty,“ řekla ČTK Oulehlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…