V USA už tuší, kdo nahradí Šojgua

26.06.2023 7:50

Podle generálního tajemníka OSN Antonia Gutterese napětí v Rusku opadá. Podle CNN američtí analytici předpokládali, že po startu Prigožinovy vzpoury poteče v Ruské federaci podstatně více krve, než nakonec teklo. Americký ministr zahraničí Antony Blinken popsal Prigožinovu akci z amerického pohledu. Popsal, jak se proměnila Putinova pozice za 16 měsíců války. Washingtonský Institut pro studium války přišel s úvahou, kdo by mohl nahradit Sergeje Šojgua na pozici ruského ministra obrany.

V USA už tuší, kdo nahradí Šojgua
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zničené tanky Leopard 2R

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli v prohlášení zveřejněném v reakci na nedávné události v Rusku vyzval všechny zúčastněné strany, aby „jednaly zodpovědně a s cílem vyhnout se dalšímu napětí“.

„Generální tajemník se znepokojením sleduje vývoj v Ruské federaci. Je si vědom posledních zpráv týkajících se kroků k deeskalaci napětí. Naléhavě vyzývá všechny zúčastněné strany, aby i nadále jednaly zodpovědně a s cílem zabránit dalšímu napětí,“ uvádí se v prohlášení, na které upozornil i server americké zpravodajské stanice CNN.

Šéf výboru pro obranu Andrej Kartapolov tvrdí, že se v ruském parlamentu již pracuje na legislativě, která má upravit pozici wagnerovců.

„O osudu wagnerovců není rozhodnuto, ale není nutné ji zakazovat, protože se jedná o bojeschopnou jednotku a jsou tu otázky pro její vedení, a ne pro bojovníky,“ řekl Kartapolov v neděli ruskému podnikatelskému listu Vedomosti.

CNN také upozornila, že američtí analytici očekávali po startu Prigožinovy vzpoury „mnohem větší krveprolití“.

„Jakmile se americkým zpravodajským analytikům vyjasnil obraz toho, že Jevgenij Prigožin se chystá mobilizovat své Wagnerovy jednotky uvnitř Ruska, očekávali, že jeho pochod k Moskvě narazí na mnohem větší odpor a bude ‚mnohem krvavější, než byl‘,“ napsala CNN.

Pro americké analytiky prý bylo překvapivé i to, proč došlo k tak rychlé dohodě Jevgenije Prigožina s Vladimirem Putinem, o kterou se postaral běloruský vládce Alexandr Lukašenko. „Vím, že jsme odhadovali, že to bude mnohem násilnější a krvavější,“ řekl úředník CNN.

Podle americké zpravodajské stanice navíc není jisté, co bylo cílem Prigožinovy akce a předpokládaného pochodu na Moskvu, k němuž nakonec nedošlo.

„Když si to dáte do kontextu před 16 měsíci, Putin stál na prahu ukrajinského Kyjeva a chtěl město během několika dní dobýt a vymazat zemi z mapy,“ řekl pan Blinken televizi ABC. „Nyní musel bránit Moskvu, hlavní město Ruska, proti žoldákovi, kterého si sám vyrobil.“

Blinkenovo vyjádření převzala také britská zpravodajská stanice BBC.

I podle ruského redaktora BBC v Moskvě Steva Rosenberga je teď prezident Putin oslaben. Podle Rosenberga se skupině Wagner podařilo se zdánlivou lehkostí ovládnout vojenské objekty ve velkém ruském městě a poté se tlačit na sever směrem k Moskvě. A Prigožin je na svobodě – přestože se pokusil svrhnout vojenské vedení Ruska.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na ruský opoziční server Meduza napsal, že v počátku vzpoury Wagnerovců se jejich zakladatel Prigožin snažil spojit s prezidentem Vladimirem Putinem a vyjednávat s ním, ale Putin s Prigožinem odmítl hovořit.

„Meduza poznamenala, že jakmile Prigožin zpozoroval nedostatek široké vojenské podpory pro akce Wagnerovců a změnil názor na vyhlídky Wagnerovců, obrátil se na Kreml na jednání za účasti Lukašenka, náčelníka štábu ruské prezidentské kanceláře Antona Vaina a ruského velvyslance v Bělorusku Borise Gryzlova,“ uvedl ISW.

Došlo i na úvahu, kdo by mohl nahradit Sergeje Šojgua v pozici ministra obrany Ruské federace. Odstranění Šojgua z tohoto postu požadoval právě Prigožin během své vzpoury. „Některé ruské zdroje naznačily, že by Šojgua mohl ve funkci ministra obrany nahradit Alexej Djumin, současný gubernátor Tulské oblasti, bývalý Putinův bezpečnostní důstojník a bývalý šéf ruských sil pro speciální operace, ačkoli ISW nemůže tyto spekulace potvrdit. Jakékoli změny ve vedení MO by znamenaly významné vítězství Prigožina, který svou ozbrojenou vzpouru zdůvodnil přímým obviněním Šojgua a Gerasimova ze smrti desítek tisíc ruských vojáků na Ukrajině,“ uvedl ISW.

Wagnerovci se podle Institutu vracejí na své základny, ale není zcela jasné, co bude s těmito žoldnéři. Slib, že se ani účastníkům vzpoury nic nestane, podle institutu naznačuje, že se počítá s dalším využitím wagnerovců, jen už bez Prigožina v čele. Ruští prováleční blogeři se přou o to, zda je třeba Prigožinovi projevit milosrdenství, nebo je třeba řešit bezpečnostní situaci samotné Ruské federace.

„Jiný ruský ultranacionalista si posteskl, že Prigožinova vzpoura naznačuje, že Rusko je o krok blíže ke své konečné a neodvolatelné smrti.  – Jiný známý bloger se zeptal, jak ruské úřady potrestají ty, kteří se podíleli na smrti ruských vojáků, a naznačil, že milost pro wagnerovce, kteří se účastnili vzpoury, se může stát dlouhodobým problémem pro části ruské armády a ultranacionalistické komunity,“ upozornil také institut.

Někdejší důstojník ruské tajné služby a dnes velký kritik Vladimira Putina Igor Girkin prohlásil, že pokud Putin nezvládá válku korigovat odpovídajícím způsobem, měl by předat část svých pravomocí jiným lidem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…