V dnešní atmosféře Evropy se musíme stejně jako před sto lety strachovat o blaho naší země i občanů, varoval na Vítkově Václav Klaus

28.10.2018 14:14

Na slavnostním shromáždění na Vítkově mimo jiné pronesli svou řeč předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička a exprezident Václav Klaus.

V dnešní atmosféře Evropy se musíme stejně jako před sto lety strachovat o blaho naší země i občanů, varoval na Vítkově Václav Klaus
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Václav Klaus v pořadu Partiie FTV Prima.

„Proč slavíme dnes výročí státu, který již neexistuje? To je stejné, jako proč slavíme Vánoce, když je slaví většina našich občanů i ateisté. Ale i ateista si vzpomene, že před nedávnem existoval Ježíš Kristus. A i občané si dnes uvědomí, že žil někdo jako Tomáš Garrigue Masaryk. Važme si svátků, které máme. Dějiny jsou svědky časů, světlem pravdy, živou pamětí, učitelkou života a poslem minulosti,“ citoval mimo jiné v úvodu Cicera Vodička. 

„Doba se mění, hrubneme. Je to velká chyba. Senzace, dehonestace... Ale měli bychom se vrátit k jistým pevným hodnotným základům,“ zdůraznil následně Vodička, jenž hovořil především o výchově naší mladé generace. 

Následně pohovořil exprezident Václav Klaus. „Letos je toto setkání mimořádně slavnostní,“ zdůraznil Klaus. K dnešnímu výročí jsou podle Klause organizovány stovky a tisíce shromáždění. „To je moc dobře. Nejsem si zcela jist s dostatečným domýšlením, které je před nás stavěno. V mnoha ohledech žijeme v nejpříznivější době naší stoleté historie,“ poznamenal Klaus. „Všechny peripetie, kterými jsme prošli, bychom měli brát jako pozitivum,“ dodal také Klaus.

„Česká republika je dnes úspěšnou a prosperující zemí, která žije v bezpečí, nečelí žádnému bezprostřednímu vnějšímu ohrožení. Před sto lety to bylo jiné,“ dodal Klaus. 

„Nezapomínejme na to, že žádná zahraniční akce nemůže vyhrát, pokud nemá dostatečnou domácí podporu. Převrat 28. října 1918 proběhl tady v Praze, u nás. Kritiků vzniku našeho původního státu bylo vždycky dost, ale žádnou realistickou alternativu nikdo nenabídl. Protože neexistovala. Myslí někdo vážně, že jsme se měli přimknout k Německu nebo Rakousku?“ zeptal se Klaus. 

„Dnes jsme účastníky nahrazování plodné a produktivní spolupráce členských států při procesu unifikace Evropy. Znovu se po nás pod nejrůznějšími záminkami chce, abychom se vzdávali rozhodování na základě velmi problematické hypotézy, že nám bude lépe, než když nám bude rozhodovat historické zátěže zbavená nadnárodní byrokracie. V dnešní atmosféře Evropy se stejně jako před sto lety musíme zamýšlet nad významem a smyslem našeho státu. I nyní se musíme o náš stát a blaho našich občanů strachovat,“ dodal Klaus závěrem.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …