V doněckém dole vybuchl metan, údaje o počtu mrtvých horníků se rozcházejí

04.03.2015 9:57

K výbuchu nahromaděného metanu došlo dnes v uhelném dole v Doněcké oblasti. Podle mluvčí povstalců si exploze vyžádala jednoho mrtvého horníka a čtrnáct zraněných. Agentura Reuters ale s odvoláním na místní úřady informovala, že při neštěstí zahynulo přes 30 lidí. K neštěstí došlo v dole, který leží na území ovládaném proruskými separatisty.

V doněckém dole vybuchl metan, údaje o počtu mrtvých horníků se rozcházejí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

V době exploze bylo pod zemí 47 lidí, z nichž 33 se nacházelo přímo v místě výbuchu, uvedla mluvčí Julija Bedylová. Jiné zdroje hovoří až o 70 zablokovaných hornících. Záchranáři zatím z dolu vyprostili pět lidí.

Šachta Alexandr Zasjaďko, kde k výbuchu došlo, patří k největším na východě země. Důl, který leží na severním okraji Doněcku, byl otevřen koncem 50. let minulého století. V minulých letech provoz postihlo několik velkých havárií, při nichž za posledních 15 let přišlo o život celkem přes 240 lidí. Největší z nich se stala v listopadu roku 2007, kdy při sérii explozí zahynulo 101 horníků.

Ukrajinské doly jsou podle expertů podfinancované a nedostatečně zabezpečené. Na Donbasu bylo v důsledku bojů vyřazeno několik z nich, část byla palbou poškozena, část zatopena. Důl Alexandr Zasjaďko leží jen několik kilometrů od doněckého letiště, které bylo v minulých měsících místem mimořádně tvrdých bojů mezi povstalci a ukrajinskou armádou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …