V hradní kanceláři Petra Pavla se to hýbe. Nová jména, slučování

04.05.2023 15:58 | On-line

Kancléřka Jana Vohralíková připravuje na Hradě celou řadu změn. Chystá sjednocení klíčových agend Kanceláře prezidenta republiky (KPR), Správy Pražského hradu (SPH) a Lesní správy Lány v oblasti personální, ekonomické nebo právní oblasti. Zároveň žádá Ministerstvo financí o devět tabulkových zaměstnaneckých míst navíc, peníze na ně ale nechce. Novým šéfem SPH se od června stane Vladimír Sonntag, personální oddělení Hradu povede Zdeněk Hejhal a finančním ředitelem bude Pavel Vyhnánek.

V hradní kanceláři Petra Pavla se to hýbe. Nová jména, slučování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancelář prezidenta republiky

Vohralíková původně chtěla všechny personální a organizační změny provést k 1. květnu, což se ale z časových důvodů nepovedlo. Návrhy totiž musela projednat s pěti odborovými organizacemi, které fungují v rámci KPR, Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. Většina nových pozic tak bude obsazena od 1. června.

Kromě Sonntaga, Vyhnánka a Hejhala přibude do týmu ještě Veronika Wolf jako programová ředitelka a Lukáš Gajarský, který bude mít na starosti IT. Oddělení regionální politiky povede Markéta Čuříková.

Vohralíková chce dle svých slov organizačně sjednotit všechny organizace starající se o chod Hradu, jako jsou KPR, SPH a Lesní správa Lány. Sjednocení by mělo podle informací serveru Irozhlas.cz proběhnout ve všech klíčových agendách, jako jsou ekonomika, personalistika, IT a právní a programové věci.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17871 lidí
Kancléřka tím chce zejména získat lepší kontrolu nad financemi zasílanými do příspěvkových organizací a nad personálním složení organizací. To by mělo usnadnit plány prezidenta Petra Pavla více otevřít Pražský hrad občanům.

Do organizační struktury bylo podle kancléřky potřeba přidat 21 nových míst. Z toho se 12 podařilo vytvořit v rámci restrukturalizace, 9 nových míst ale Hrad požaduje po Ministerstvu financí. Žádní zaměstnanci prý nejsou propouštěni, odchází jen lidé v důchodovém věku nebo další, kteří chtějí změnu. Celkem v organizacích spadajících pod Vohralíkovou pracuje přes 100 lidí.

Výběrová řízení na nová místa se podle Vohralíkové nepořádala, protože většina nových zaměstnanců Hradu absolvovala výběrová řízení už v rámci Senátu, kde dříve Vohralíková působila jako šéfka kanceláře.

U stávajících zaměstnanců prý kancléřka již vidí změny ve vnímání prezidentské kanceláře. „Musím říct, že mě překvapilo, jaký je najednou přístup stávajících zaměstnanců. Přijde mi, jako bych otevřela poklop. A to jsme toho ještě moc neudělali,“ uvedla Vohralíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…