V katedrále sv. Víta probíhá zádušní mše za kardinála Vlka. Za účasti tisíců lidí

25.03.2017 12:54

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě začala dnes po 11:00 zádušní mše za zesnulého kardinála Miloslava Vlka. Poslednímu rozloučení s ním přihlížejí věřící, kteří katedrálu zcela zaplnili. Někteří lidé sledují bohoslužbu z nádvoří a náměstí před Hradem, kde jsou velkoplošné obrazovky. Ty jsou i v samotném chrámu, kromě přenosu obřadu na nich lidé viděli fotografie a dokumenty z Vlkova života, píše ČTK.

V katedrále sv. Víta probíhá zádušní mše za kardinála Vlka. Za účasti tisíců lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Miroslav Vlk

V minulých dvou dnech se s emeritním pražským arcibiskupem a českým primasem přišly rozloučit tisíce lidí. Po skončení mše bude kardinálovo tělo uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále.

Zádušní mši, poté, co do katedrály dorazil liturgický průvod několika desítek duchovních z Arcibiskupského paláce, zahájil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Ten také průvod uzavíral, neboť nejvýše postavené osobnosti v církvi šly v jeho závěru. Průvodu přihlíželi turisté, pro něž je dnes katedrála uzavřena. Podle odhadů zpravodajů ČTK jsou v katedrále více než dvě tisícovky lidí.

Duka připomněl Vlkovu snahu o obnovu významu církve po převratu v listopadu 1989, to, že budoval úřad Arcibiskupství pražského, pomáhal při budování církevního školství a položil základy arcidiecézní charity. „Loučíme se s pražským arcibiskupem, nástupcem kardinála Tomáška, kterému připadl úkol vystavět budovu církve ve svobodném, suverénním a demokratickém státě,“ řekl Duka.

Připomněl, že Vlk patřil ke generaci, která poznala „jak hnědou, tak rudou diktaturu“, a to ho někdy vedlo k určité uzavřenosti. „A k ne zcela plnému pochopení, že demokracie je diskuse a tolerance vyžaduje mnohdy i kompromis tehdy, když absolutní a ideální řešení s přihlédnutím k druhým nejsou dosažitelná,“ řekl kardinál Duka.

Na počest zesnulého kardinála Vlka se před zahájením mše rozezněly zvony v katedrále

V katedrále zazněl i úryvek z poslední vůle kardinála Vlka. „Do Božích rukou a pod ochranný plášť Panny Marie poroučím celý svůj život, všechny své práce, vše, co jsem konal. Kam bude uloženo mé tělo, ponechávám na rozhodnutí jiným. Se všemi se loučím a těším se na shledanou,“ uvedl v ní.

Kázání před uložením do hrobu pronese emeritní plzeňský biskup František Radkovský, který připomene Vlkovo působení za socialismu, během něhož nesměl kázat a živil se například jako umývač oken nebo archivář. Obřady posledního rozloučení povede olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Kromě zástupců dalších českých a moravských diecézí přijeli uctít kardinála Vlka také kardinálové z několika okolních evropských zemí, ale i z Thajska. Tamní arcibiskup kardinál Francis Xavier Kriengsak Kovitvanit je představitel hnutí fokoláre, k němuž se Vlk hlásil.

Na počest zesnulého se před zahájením mše rozezněly zvony v katedrále. Mimořádné vyzvánění zahájil v 10:00 zvon Josef v roli umíráčku. Poté po 19 minut zvonil zvon Jan Křtitel na připomínku 19 let kardinálova působení v úřadu arcibiskupa. Poté se rozezněly i další zvony, umlkly ale se začátkem mše. Před uložením rakve do arcibiskupské hrobky v katedrále se ozve majestátní zvuk zvonu Zikmund, jednoho z nejstarších zvonů katedrály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…