V kauze České pošty prý policie obvinila i Babišovu firmu

14.05.2014 12:40

Policie v kauze údajné manipulace se zakázkami České pošty nově obvinila tři firmy. Celkem dosud bylo obviněno 15 lidí a sedm firem, sdělil v tiskové zprávě státní zástupce Zdeněk Matula z pražského vrchního státního zastupitelství.

V kauze České pošty prý policie obvinila i Babišovu firmu
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Mezi nově obviněnými firmami podle serveru iHNed.cz figuruje hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky

Policie v souvislosti s údajnými manipulacemi se zakázkami v dubnu zasahovala v centrále České pošty v pražské ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově. O den později si detektivové odnesli dokumentaci i ze sídla Agrotecu. Holding Agrofert tehdy uvedl, že se zásah týkal loňské podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta zrušila. V souvislosti se stavebními zakázkami a zakázkami týkajícími se autoprovozu policie na poště zasahovala také na konci ledna.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podle Matuly minulý týden rozšířil trestní stíhání dvou firem o další skutky, které jsou kvalifikované jako zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. „Obvinění se stejně jako v případě již stíhaných fyzických osob týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce," uvedl Matula. Pro podobnou trestnou činnost pak bylo nově zahájeno trestní stíhání dvou dalších firem.

Vyšetřování kolem autoprovozu se prý nijak netýká dodávek téměř 700 aut na stlačený zemní plyn pro poštu

Policie rozšířila podle Matuly také obvinění jedné firmy v souvislosti s manipulací s veřejnou podlimitní zakázkou, která se týkala autoprovozu. „Nově pak bylo pro tuto trestnou činnost zahájeno trestní stíhání další právnické osoby," doplnil Matula.

Vyšetřování kolem autoprovozu se podle informací ČTK nijak netýká dodávek téměř 700 aut na stlačený zemní plyn pro poštu z let 2012 a 2013, na kterých se Agrotec vedle firem Arval, ALD Automotive a LeasePlan také podílel. Potvrdily to samy společnosti.

Mezi 15 obviněnými fyzickými osobami podle dostupných informací figurují například zaměstnanci České pošty, stavebních společností nebo zaměstnanci Agrotecu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…