V kauze H-System došlo na očekávanou ústavní stížnost

13.08.2018 17:27

Nedávno Nejvyšší soud rozhodl, že se asi 60 rodin – bývalých klientů H-Systemu – musí vystěhovat z domů, v nichž žijí, a konkurzní správce Josef Monsport může jejich majetek využít k alespoň částečnému uspokojení nároků všech věřitelů H-Systemu. Klienti Bytového družstva Svatopluk se však odmítli vystěhovat. Oznámili, že proti verdiktu podají ústavní stížnost. A jak řekli, tak také udělali.

V kauze H-System došlo na očekávanou ústavní stížnost
Foto: Vít Hassan
Popisek: Lidé z Horoměřic, kterým soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

Část klientů H-Systemu se podle verdiktu Nejvyššího soudu měla vystěhovat ze svých domů. Šlo o klienty sdružené v Bytovém družstvu Svatopluk, kteří si coby klienti zkrachovalého H-Systemu své domy dostavěli sami. Ale bez dohody s konkurzním správcem, a to je problém, protože domy jim kvůli absenci jakékoli dohody nepatří. Měli by se proto vystěhovat.

Klienti z Bytového družstva Svatopluk se však odmítli odstěhovat a oznámili, že podají proti verdiktu ústavní stížnost. A jak řekli, tak také udělali. Stížnost podal právník Lubomír Kincl. Informovala o tom ČTK. Zprávu převzal např. server Echo24.cz.

„Obsah ústavní stížnosti, která kromě jiného poukazuje na porušení práva na spravedlivý proces, nechtěl Kincl před novináři blíže komentovat. Nejdřív ji chce prezentovat premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ministru spravedlnosti Janu Kněžínkovi (za ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. Teprve poté obsah zpřístupní médiím,“ napsal server.

Podle mluvčí Ústavního soudu ČR Miroslavy Sedláčkové byla stížnost zařazena ke všem ostatním, které k soudu dorazily, a bude s ní nakládáno jako s jakoukoli jinou stížností. Členové Bytového družstva Svatopluk doufají, že se soud nakonec postaví na jejich stranu. „Všechny ty rodiny jsou v zoufalém stavu a nedokážu si vůbec představit, jak by vypadala situace u nás v Horoměřicích, kdyby se museli vystěhovat,“ uvedl zástupce družstva Martin Junek.

Sluší se připomenout, že v kauze H-System bylo poškozeno asi tisíc klientů, a pokud by Ústavní soud vyhověl jen části z nich, mohli by se i ostatní obrátit na soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…