V kauze Nagyové padla zatím jedna podmínka. A co na to politici?

01.07.2014 8:43

Jana Nagyová, nyní Nečasová odešla od soudu s podmíněným trestem. Právo zjišťovalo reakce politiků, a ty jsou opatrné. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ale nezakrýval rozčarování. Po humbuku v kauze Nagyové jedna podmínka? Takhle to prý skončit nesmí.

V kauze Nagyové padla zatím jedna podmínka. A co na to politici?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje

Politici se údajně shodli na tom, že státní zástupci a policie zatím předvedli slabý výkon, ačkoli přes rok inzerují dramatický výsledek, padla jedna roční podmínka. „Ten rozsudek je zatím jen část celé kauzy, navíc nepravomocný. Pokud by mělo zůstat jen u toho, považoval bych to za neuspokojivý výsledek halasně medializované práce policie a státního zastupitelství,“ řekl Chovanec Právu.

Stále se objevují otázky, zda byl zásah na Úřadu vlády oprávněný, či zda státní zástupci a policie zasáhli do české politiky přiměřeně. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že rozsudek jasně ukazuje, že státní zástupci jsou jako utržení ze řetězu. Tvrdí také, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nemá nad svým úřadem moc.

„Pavel Zeman je zřejmě slušný člověk, ale vyznačuje se tím, že státní zastupitelství neřídí. Zdá se, že od okamžiku, kdy začal řídit státní zastupitelství, tak státní zastupitelství státu více škodí, než pomáhá,“ uvedl pro Právo Kalousek.

K čemu byl ten velký zásah?

Poslanec ODS a právník Marek Benda výsledek dosavadního snažení státních zástupců a policie rovněž vnímá s jistými rozpaky. „Rozsudek zatím není pravomocný, nicméně pokud by to takhle mělo skončit, tak by měli státní zástupci co vysvětlovat, k čemu byl ten velký zásah v Praze. Jestli se ztratily miliony ze státní kasy za vyšetřování, proběhl pád vlády v přímém přenosu a výsledkem je jedna roční podmínka, pak si kladu otázku, k čemu to celé mělo sloužit,“ cituje Právo Bendu.

Obvodní soud pro Prahu 1 odsoudil Janu Nagyovou k roční podmínce se čtyřletým odkladem. Dostala také zákaz působit ve státní správě. Další obvinění v případu zneužití Vojenského zpravodajství zatím odešli od soudu, který rozhodl po předběžném projednání obžaloby v neveřejném jednání, bez trestu. Případ Milana Kovandy a Ondreje Páleníka soudci předali k dořešení Ministerstvu obrany. V případě bývalého zpravodajce Jana Pohůnka soud trestní stíhání zastavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…