V kauze Rath by mohla figurovat spolupracující obviněná. Vůbec poprvé v Česku

14.07.2012 13:43

Podnikatelka Ivana Salačová jako vůbec první z osmi obviněných v kauze David Rath začala vypovídat. Právě kvůli tomu se dostala z vazby, navíc, pokud by začala podrobně vypovídat, mohl by její snahu ocenit státní zástupce a stala by se tzv. spolupracující obviněnou v případu korupce. Tento status by nesla v ČR vůbec jako první.

V kauze Rath by mohla figurovat spolupracující obviněná. Vůbec poprvé v Česku
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Kdyby snahu Ivany Salačové státní zástupce ocenil, mohla by podnikatelka dostat podstatně nižší trest, než ji hrozí nyní, tedy pět až deset let. Teoreticky by mohla dostat pouze podmínku.

„Dosud jsme institut spolupracujícího obviněného od doby, kdy byl zaveden v trestním zákoníku (od ledna 2010), využili ve dvou případech, v Brně a v Ústí. V obou šlo ale o vyšetřování zločinu krácení daně, nikoli korupce,“ sdělil v pátek Právu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Dostat tento status ale není jednoduché. Jde většinou o kauzy větších rozměrů, kde může jeden z obviněných usvědčit svůj organizovaný gang. Výjimka je hlavní pozice co organizátor skupiny.

V poslední z kauz, kde policie a žalobci využili institut spolupracujícího obviněného, je kauza krádeže čtyř obrazů slavného kubistického malíře Emila Filly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…