V kavárně se dnes slaví pětileté výročí. Hádejte čeho

18.09.2020 16:32

Primátor Zdeněk Hřib oznámil, že se nad Prahou objeví rudá záře. Pověstný koronavirový semafor se v hlavním městě přepne na červenou. V těchto dnech si ale připomínáme také moment, kdy se rudá záře objevila i nad Hradem. Před pěti lety nad Pražským hradem zavlály na místo standarty prezidenta republiky červené trenýrky.

V kavárně se dnes slaví pětileté výročí. Hádejte čeho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

Za pár let si možná budeme připomínat, že v těchto dnech se začala koronavirová situace významně zhoršovat. Ale Česko a svět nežijí jen koronavirem.

V těchto dnech si připomínáme páté výročí od chvíle, kdy recesisté ze skupiny Ztohoven pronikli na střechu Pražského hradu, odstranily odtamtud standartu prezidenta republiky, jeden z oficiálních symbolů tohoto státu, a na její místo pověsili obří červené trenýrky. Standartu poté znehodnotili. Rozstříhali ji na víc než tisíc kusů a ty pak zaslali stejnému počtu lidí.

ČTK připomíná, že recesisté svým činem protestovali proti tomu, jak Miloš Zeman nakládá s funkcí prezidenta republiky.

„Prezident členy skupiny tehdy označil za "blbečky". Následně byl odvolán ředitel ochranné služby i velitel Hradní stráže. Soud členům Ztohoven uložil podmínku,“ napsala ČTK.

V roce 2018 nechal Zeman během happeningu na Hradě trenýrky spálit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…