V komunitním centru Prádelna jdou s dobou i senioři, teď absolvovali kurs práce s tablety, vysvětluje místostarosta

01.03.2014 10:33

ROZHOVOR Používání počítače dnes patří mezi základní dovednosti již nejen mladé a střední generace, nýbrž i seniorů. V souvislosti s masovým rozšiřováním internetového pokrytí a požadavků na mobilitu se stále oblíbenějšími stávají tablety, které u běžných uživatelů pomalu nahrazují klasické stolní počítače i notebooky. Klub SENzačních SENiorů v Komunitním centru Prádelna byl vždy velmi aktivní a progresivní, proto nepřekvapí, že se zapojil do tzv. Vodafone akademie, v jejímž programu byl i celodenní seminář, na kterém se senioři do detailů seznámili právě s prací s tablety. Celou akci nám přiblížil 1. místostarosta MČ Praha 5, JUDr. Petr Lachnit.

V komunitním centru Prádelna jdou s dobou i senioři, teď absolvovali kurs práce s tablety, vysvětluje místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Můžete nám o této akci říci něco bližšího?

Toto školení pořádala firma Vodafone ve spolupráci s Nadací Charty 77 coby součást svého projektu SENzační SENioři. Vodafone poskytl odborně vyškoleného lektora, který účastníky školení seznámil se všemi možnostmi a specifiky používání tabletů, rozdílem mezi prací na klasickém stolním PC nebo notebooku a tabletu a spoustou dalších praktických poznatků. Vše si navíc účastníci mohli sami rovnou vyzkoušet na zapůjčených přístrojích a samozřejmě tak nechybělo mnoho konkrétních dotazů „z praxe“.

Jak senioři na toto téma reagovali, bylo pro ně atraktivní?

Senioři se o problematiku tabletů zajímali již dříve. Jelikož v Komunitním centru Prádelna mají již dlouhou tradici oblíbené kurzy práce s PC a digitální technikou, na nárůst používání tabletů v rámci tohoto kurzu již několikrát přišla řeč. Devadesát procent všech uživatelů výpočetní techniky nejen z řad seniorů chce počítač využívat především jako zdroj informací, zábavy a nástroj komunikace. A všechny tyto požadavky tablet splňuje, navíc je skladný a lehce přenositelný, vydrží dlouho v provozu na baterii, čímž se ještě více zvyšuje jeho mobilita. Dalším důvodem pro využití tabletu seniory je také maximální jednoduchost a intuitivní ovládání, nepřítomnost klávesnice a především myši, jejíž ovládání činí hlavně úplným začátečníkům z řad seniorů nemalé problémy. Čili senioři se o možnost používání tabletů velmi zajímali, a proto vysoce ocenili toto intenzivní a komplexní zasvěcení do problematiky nejaktuálnějších digitálních zařízení.

Senioři a poslední vymoženosti techniky většinou nejdou příliš dohromady. Je to názor minulosti, nebo stále platí?

Vnímání seniorů navzájem i celou společností se v posledních letech velmi rychle mění. Dřívější představa seniora coby starého člověka s omezenými zájmy, trávícího čas sám doma popř. s rodinou a nezajímajícího se o aktuální dění i svět kolem sebe je již dávnou minulostí. Současná realita je spíše opačná – senioři jsou i v pokročilém věku velmi aktivní, mají spoustu zájmů, cestují a zajímají se o vše nové, mají touhu komunikovat a stýkat se nejen se svými vrstevníky, nýbrž také s generačně odlišnými jedinci atd. Proto je lákají i nejnovější technické vymoženosti, které usnadňují orientaci v současném komplikovaném světě a umožňují být ve společenském kontaktu v míře větší než kdykoliv předtím. Konkrétně výše zmiňované tablety jsou typickým příkladem hi-tech zařízení, jenž se však svým principem ovládání a používání vrací k vrozené lidské intuici. Tím se stávají např. také mnohem přijatelnější pro seniory, kteří jinak trpí určitým strachem z moderní techniky. Vždyť ťukat prstem po obrazovce je mnohem jednodušší a přirozenější, nežli se složitě učit pohybovat citlivou myší. Osobně si myslím, že tato digitální zařízení tudíž mají v seniorské populaci velkou budoucnost a jsem rád, že senioři z našeho komunitního centra patří v této oblasti mezi průkopníky. Věřím, že jsou průkopníky i v celkové změně pojetí a chápání seniorů v moderní společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…