V létě na pláži v Chorvatsku? Petříček to vidí pozitivně. Je tu jen pár podmínek

13.05.2020 22:58

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Za jakých podmínek a kdy bychom mohli cestovat do okolních zemí, popřípadě moři? Nechyběla ani otázka na Rusko.

V létě na pláži v Chorvatsku? Petříček to vidí pozitivně. Je tu jen pár podmínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Pro Rakousko je prioritou otevřít hranice se sousedními státy. Dnes to řekla ministryně turistiky. Úplné otevření hranic chystá Vídeň od 15. června. „Ten zájem je oboustranný. Již minulý týden jsme se s mým kolegou domlouvali, že bychom chtěli jednání vést společně i se Slovenskem. Dnes jsem o tom hovořil s panem premiérem Babišem. Směřujeme také k tomu, aby kolem 15. června se hranice mezi těmito třemi státy otevřely,“ uvedl. 

Petříček dále potvrdil, že se sousedním Rakouskem a se Slovenskem, ke kterému máme nejblíže, by se hranice otevřely k 15. červnu. „V případě Německa, tam vnímáme, že ta situace stále ještě není tak stabilizovaná. I naše veřejnost má přece jenom obavy z vývoje Německa. Přestože i v Německu se jedná také o rozdílnou situaci mezi jednotlivými spolkovými zeměmi,“ podotkl Petříček. Česko nyní prověřuje podmínky, za jakých budou otevřeny hranice mezi Rakouskem a Německem.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Zda bude zákaz přijet z některých zemí k nám, to bude podle Petříčka vycházet z epidemiologické situace v dané zemi. „Zejména co se týče trajektorie přírůstku nemoci covid-19. Je zřejmé, že v tuto chvíli je třeba předčasné hovořit o tom, jak bude fungovat cestování mezi například Českem, Velkou Británií, Belgií nebo Francií. Letecké společnosti, leteckou dopravu jsme povolili, my jsme ji prakticky nezakázali nikdy, ale nyní je mnohem snazší pro občany cestovat po Evropě, tak jak některé letecké společnosti budou obnovovat pravidelné linky. Mám informaci, že například linka Praha–Brusel by mohla v poměrně blízké době začít znova létat, ale tam skutečně zatím se bavíme o tom, že ty cesty budou probíhat v tom stávajícím režimu, že lidé se budou muset prokázat testy, budou muset uvést důvody pro to cestování. V případě běžné masové turistiky zatím myslím, že tyto země výhledově k 1. červenci těžko budeme otevírat,“ dodal.

Letní dovolená u Jadranu pak podle Petříčka není iluzí. „Samozřejmě děláme maximum pro to, aby to bylo možné,“ sdělil Petříček. „Prvořadé je, stále, v tuto chvíli, hledět na ochranu veřejného zdraví. Já jsem optimista a myslím si, že na 85-90 procent od prvního července bude možné Chorvatsko navštívit za určitých okolností. Ty podmínky jsou zatím ještě v jednání,“ uvedl. Petříček pochválil současnou vládu, kdy podle něj jednotliví ministři táhli za jeden provaz. „Snažili jsme se hodit za hlavu všechny možné spory,“ sdělil Petříček. 

Závěrem se pak Petříček bavil o vážnosti hrozby ze strany Ruska vůči Ondřeji Kolářovi (TOP 09), Pavlu Novotnému (ODS) a Zdeňku Hřibovi (Piráti) za jejich údajně protiruské aktivity. „Hodnocení bezprostředního rizika je především na zpravodajských službách, zejména na policii, ministerstvo zahraničních věcí ani já jako ministr nemohu suplovat tuto roli, my jsme vždy postupovali velmi zodpovědně, mohu říct, že osobně se zpravodajskými informacemi pracuji prakticky každý den,“ sdělil. K informacím týdeníku Respekt ohledně agenta s jedem se nechtěl vyjadřovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…