V pravou chvíli: Dienstbiera na Hrad navrhl David Rath, řekl senátor

15.05.2012 11:36

Zemanovci shánějí padesát tisíc podpisů pro kandidaturu Miloše Zemana. Ten se díky deseti senátorům může voleb zúčastnit, jeho strana se ale rozhodla demonstrovat podporu občanů. Petiční kampaň odstartuje v Moravskoslezském kraji a navštíví postupně všechna krajská města v ČR. Senátor Vladimír Dryml, který petici mezi senátory zorganizoval, se také vymezil vůči Jiřímu Dienstbierovi. Toho měl prý navrhnout David Rath, kterého v pondělí v noci zatkla policie.

V pravou chvíli: Dienstbiera na Hrad navrhl David Rath, řekl senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

"Miloš Zeman je jediný, koho lze nazývat kandidátem na prezidenta, protože díky iniciativě senátora Drymla se podařilo sehnat 10 senátorských podpisů. SPOZ se rozhodla sehnat svému čestnému předsedovi padesát tisíc podpisů jako výraz podpory občanů," uvedl předseda strany Vratislav Mynář.

Senátor Vladimír Dryml popsal situaci, která jej ke shánění podpisů mezi senátory přiměla. "Petice vznikla spontánně po mém předchozím oznámení na Výkonném výboru ČSSD poté, co výbor navrhl dvojici kandidátů, Jiřího Dienstbiera a Jana Švejnara. Pana Dienstbiera navrhl podle mých informací pan David Rath," uvedl senátor. Minulý Zemanův neúspěch při prezidentských volbách vnímá jako zradu ze strany ČSSD. Petice za kandidaturu Zemana získala senátorské podpisy napříč politickým spektrem. Senátor také nazval tahanice mezi sociálními demokraty o prezidentského kandidáta bojem o post budoucího předsedy ČSSD.

"Ctím to, že mnozí senátoři nechtějí být zveřejnění v době, kdy k tomu nedají hlas. Jsou tam lidé z ČSSD, KSČM, Severočechů i ODS, či bývalých členů ODS," reagoval Dryml na žádost o zveřejnění jmen. Podpisy senátorů podle Drymla automaticky neznamenají podporu Zemana. Ochotně prý podepíšou více petic, aby měli občané z čeho vybírat.

Miloš Zeman vyjádřil uspokojení nad tím, že se výrazně zlepšil jeho zdravotní stav a poděkoval lidem, kteří občanskou petici ještě před jejím startem podepsali, jmenoval mimo jiné i podnikatele Tomio Okamuru. "Vyčkám na konečný výsledek, na počet podpisů, které shromáždíme, stejně jako na počet podpisů, které seženou ostatní kandidáti," uvedl Zeman s tím, že podpisy senátorů ČSSD vnímá jako výraz svobody jednotlivých členů horní komory za socdem.

Zeman také uvedl, že podpisy senátorů využije bez padesáti tisíc podpisů občanů, pokud by se někomu ze dvou nejsilnějších stran podařilo zablokovat přímou volbu. "V těch dvou nejsilnějších stranách existuje obava z kvalit jejich kandidátů," pustil se čestný předseda SPOZ do politické konkurence. Pokud by on sám dosáhl hranice padesáti tisíc podpisů a jiný kandidát například desetinásobek, Zeman kandidovat nebude.

Podle volebního manažera Kruliše bude SPOZ na stránkách zemannahrad.cz informovat o průběhu kampaně. Ta začne 21. května.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…