V případu s exprimátorem Liberce soud vyslechl už všechny svědky

17.04.2014 16:45

Výslechy posledních svědků a čtením dalších výpovědí pokračovala dnes u Krajského soudu v Liberci kauza bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera (ODS) a dalších dvou bývalých komunálních politiků zvolených za ODS. Jsou obžalovaní z údajných machinací s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci. Rozsudek zřejmě zazní na konci června, zbývá totiž už jen přečíst několik dokumentů a obžalovaný Pavel Krenk chce jako důkaz předložit ještě nějakou složku. Líčení jsou nařízena na 17., 18. a 24. června.

V případu s exprimátorem Liberce soud vyslechl už všechny svědky
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

V kauze projednávané před soudem se posuzuje pět obchodů z let 2003 až 2006, kdy byl Krenk náměstkem primátora a zároveň předsedou představenstva městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) a Jiří Zeronik tajemníkem. Některé směny ale nakonec podepsal Kittner, který Krenka v čela SAJ vystřídal v roce 2006. Město v posuzovaných případech nejprve převedlo své pozemky na svoji akciovou společnost a SAJ je následně podle obžaloby nevýhodně směnil nebo prodal. Podle státního zástupce způsobili škodu 13 milionů korun, město a SAJ dohromady vymáhají dokonce 23 milionů. Kittnerovi hrozí za zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování pravidel při správě cizího majetku deset let vězení, dalším dvěma obžalovaným až 12 let.

Obžalovaní politici vinu odmítají

Před soudem dnes vypovídal také tehdejší člen představenstva Roman Kumpošt. Podle něj získané budovy nebo pozemky na Ještědu byly potřebné pro rozvoj areálu. Zmínil také, že pozemek s budovou ve Vesci byl spojený s budováním zasněžovacího systému. Zároveň si však nevybavuje, že by na představenstvu schvalovali směny, které soud posuzuje. Kumpošt také potvrdil výpovědi dalších bývalých členů představenstva, že zápisy z jednání dostávali s velkým zpožděním nebo vůbec. Podle Kumpošta navíc zápisy podepisovali jen Krenk a Zeronik a byly v nich body, o nichž se na představenstvu nejednalo. Převody majetku podle Kumpošta připravoval Krenk.

Obžalovaní politici vinu odmítají. Podle nich je obžaloba postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu a přípravou lyžařského mistrovství světa, což prý tehdy nemohl nikdo předvídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…