V rozpočtu bude víc na platy, dohodly se ČSSD a ANO

29.08.2018 10:50

Koaliční hnutí ANO a ČSSD došly k dohodě na růstu platů ve veřejné sféře. Výši růstu na příští rok oznámí po dnešním zasedání vlády. Novinářům to řekl místopředseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček. Uvedl, že Ministerstvo financí přidá na platy oproti původnímu návrhu dost podstatně, přesnou výši růstu ale nechtěl uvést. Ministři za ANO předtím novinářům řekli, že trvají na zohlednění zásluhovosti při navyšování platů.

V rozpočtu bude víc na platy, dohodly se ČSSD a ANO
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

ČSSD v jednáních zastávala názor odborů, že platy ve veřejné sféře by měly růst plošně. Výsledné přidávání by se podle sociálních demokratů mělo co nejvíc přiblížit deseti procentům.

„Rámcová dohoda existuje. Z pohledu ČSSD je to dobrá dohoda. Je to dobrá zpráva pro všechny zaměstnance ve veřejné sféře. Dojde k navýšení prostředků na platy oproti původnímu návrhu Ministerstva financí, a to dost podstatným způsobem,“ uvedl Hamáček. Detaily oznámí ministři po jednání vlády, dodal.

Sumy určené na platy ve veřejné sféře zahrne návrh rozpočtu, který chce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) poslat do připomínkového řízení do konce tohoto týdne. Schvalovat by ho pak menšinové vláda měla 19. září.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) žádá navýšení tarifů o deset procent. Vláda dosud hovořila o zvýšení sumy na platy o šest procent a desetiprocentní růst do tarifů jen pro učitele, ostatním pak odstupňovaně méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…