V rozpočtu jsou pohádky a dál se přifukuje, kritizuje Sobotka

05.01.2012 12:47

Šéf největší opoziční strany Bohuslav Sobotka opakovaně kritizuje premiéra Petra Nečase i ministra financí Miroslava Kalouska. Vadí mu, že je rozpočet nesmyslně "přifouknutý" a ministr financí prostě neví, co nás čeká, a tak střílí od boku.

V rozpočtu jsou pohádky a dál se přifukuje, kritizuje Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Ekonomové opakovaně upozorňují na to, že vláda systematicky neodpovědně riskuje, neboť obrátila dřívější princip, kdy se rozpočet stavíval na konzervativnějších předpokladech a vytvářel tak manévrovací prostor v podobě rozpočtových rezerv. Nyní se staly praxí rozpočtové pohádky, které uměle nafukují očekávané příjmy a umožňují tak uklidnit koaliční partnery v tahanici o omezené zdroje," napsal Sobotka do svého oficiálního prohlášení. "Návrhy státních rozpočtů, kterým vláda protlačuje sněmovnou bez ohledu na realitu, se prostě tváří, že peněz bude víc, a tak se ve finále snáze přihazují miliardy jednotlivým vládním stranám, aby mohly na veřejnosti vykazovat svá dílčí vítězství."

Letos to podle něj už ovšem vláda přehnala. A sama musela přiznat, že předpovědi, s nimiž rozpočet pracuje, jsou nereálné. "Ministr financí Miroslav Kalousek dokonce v úvodním slově připomněl svoji situaci z roku 2008, kdy 'to těch 4,8 procenta nakonec bylo, nicméně nikoli v plusu, ale v minusu' a prohlásil: 'Nechci strašit, ale není úplně vyloučeno, že to půjde stejným trendem.'," připomněl Sobotka.

Když ministr neví, asi by neměl být ministrem

"Představa, že ministr financí opakovaně řekne, že neví, co ho čeká, není ideální kvalifikací pro vykonávání úřadu, který je pro hospodaření státu klíčový," zdůraznil.

Premiér prý nejprve Kalouska kryl, ale teď se rozhodl rozhořčení veřejnosti mírnit. "V čerstvém rozhovoru pro HN zaujal zejména 'hovězí' argument, kterým Nečas hájí rozdíl mezi rozpočtovými verši a pochmurnou realitou.  Že to uletí o 2,5 procenta? 'To je větší přesnost měření, než když vám v masně zváží dvě a půl kila hovězího na váze,' prohlásil bezelstně. Přejme mu jeho biftek, který je o něco větší, než je běžné v průměrné domácnosti. Onen kousek chybějícího loje, nad kterým však mávl rukou, bude v přepočtu na státní rozpočet znamenat díru zvící 30 až 50 miliard korun."

A premiér podle Sobotky zašel ještě dál, když řekl - nesdílím katastrofické scénáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…