V ukrajinské vládě je chaos, prezident se bojí demise kabinetu

25.07.2014 15:56

V ukrajinském vedení státu vznikla chaotická situace. Ve čtvrtek podal demisi premiér Arsenij Jaceňuk, prezident Petro Porošenko s tím však nesouhlasí a žádá hlasování o důvěře vládě.

V ukrajinské vládě je chaos, prezident se bojí demise kabinetu
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Demonstranti pověsili na zamčenou bránu ukrajinskou vlajku

Arsenij Jaceňuk podal demisi poté, co hnutí UDAR a strana Svoboda odešly z vládní koalice. Jeho vlastní strana Vlast při hlasování rezignaci premiéra podpoří, ovšem poslanci Svobody nikoliv. Nynějším úřadujícím premiérem je tak Volodymyr Hrojsman, kterého potvrdil i kabinet.

Podle některých ukrajinských komentátorů i politiků je však rozhodnutí protiústavní, protože o osobě předsedy vlády má rozhodovat jen parlament a prezident, ne však vláda. O demisi premiéra, která fakticky znamená i rezignaci celé vlády, bude parlament hlasovat dnes v pátek.

Podle hlavy státu Petra Porošenka však rozpad koalice není právním důvodem pro demisi kabinetu a nesmí dojít k paralyzování chodu země. „Sněmovna je povinna dál řešit otázky státní důležitosti," napsal prezident v dopise šéfovi parlamentu Oleksandru Turčynovovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…