V uprchlických táborech v Rusku hrozí humanitární katastrofa

13.08.2014 10:06

Mezinárodní humanitární organizace poskytující pomoc lidem v nouzi ADRA informuje na svém webu o neutěšených podmínkách ukrajinských uprchlíků v Rusku. Žijí podle ní v nedůstojných provizorních podmínkách ve stanových táborech a chybí nejen potraviny, ale také voda. Podle nadace hrozí humanitární katastrofa.

V uprchlických táborech v Rusku hrozí humanitární katastrofa
Foto: ADRA
Popisek: ADRA

Ukrajinských uprchlíků, kteří opustili své domovy, už je více než 330 tisíc, trápí je nedostatek vody i jídla. Situace je podle zjištění nadace ADRA vážná zejména v ruských uprchlických táborech.

Nadace pro ilustraci rozsahu možné humanitární katastrofy uvádí několik čísel. Následkem bojů na východní Ukrajině zemřelo od poloviny dubna až dosud již více než 1 500 osob, téměř 4 500 lidí bylo zraněno. Začátkem srpna bylo již více než 330 000 Ukrajinců bez domova. 140 000 lidí se přesídlilo z východních oblastí na západ, více jak 188 000 uprchlo do Ruska. Počty vnitřně přesídlených osob se prý každým dnem zvyšují. Odhaduje se, že 3,9 milionů lidí žije v oblastech přímo zasažených násilím.

Uprchlíkům v Rusku chybí voda a potřebují jídlo

Uprchlíků je mnoho a místní úřady mají velký problém je umísťovat do ubytoven a náhradních ubytovacích zařízení. Napjatá situace je na ruské straně hranice. Například v provincii Rostovskaya se nachází skoro padesát tisíc uprchlíků, z toho je 15 400 dětí. V městečku Gukovo, které má asi čtyřicet tisíc obyvatel, jsou nyní ubytovány tři tisíce uprchlíků, což je téměř deset procent z celkové populace. Přebývají ve školách, na vysokoškolských kolejích atd. Přes pět set lidí tu žije ve stanovém táboře ve velmi provizorních podmínkách. Kritická je situace v uprchlickém táboře blízko Doněcku na ruském území, kde žijí více jak dva tisíce lidí, přestože tábor je uzpůsoben jen pro poloviční počet lidí.

„Tito lidé trpí nedostatkem jídla. ADRA rozdává potravinové balíčky, avšak zásoby jsou omezeny a vydrží jen několik dní. Zaměřujeme se zejména na rodiny s dětmi ve věku do tří let,“ říká ředitel ADRA Rusko Denis Baratov.

Podle zjištění nadace není nedostatek potravin jediným problémem. Mnohem horší prý je, že v táborech chybí pitná voda. Lidé trpí horkem, protože tábor stojí na otevřeném prostranství v poli, kde teploty přes den dosahují 40 stupňů Celsia. „Obyvatelé tábora jsou sklíčení, vyčerpaní a celkově tuto situaci špatně snášejí. Ztráta domova je pro ně velmi traumatizující. Máme zprávu od zdravotníků, že denně vyšetřují desítky lidí, které ničí stres a kterým musejí předepisovat léky na zklidnění. Ty bohužel také docházejí,“ dodává Baratov. Počet lidí v kempech prý rychle stoupá. Každou hodinu tam údajně přijíždějí autobusy s dalšími a dalšími uprchlíky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…