VIDEO Akce proti politice Západu: Zasáhla policie. Postavil se jí Josef Skála a vysmál se jí

01.10.2018 7:44

V neděli se na Václavském náměstí konalo shromáždění Přízrak Mnichova se vrací. Na tomto shromáždění měl jeden z účastníků vlajku s portrétem revolucionáře Ernesta „Che“ Guevary. Shromáždění údajně organizovala iniciativa Ne základnám, České mírové hnutí, Alternativa zdola a jiné organizace. Po skončení akce přistoupili k členovi KSM, který předtím držel uvedený prapor, příslušníci Policie České republiky a uvedli, že je zde podezření na spáchání trestného činu.

VIDEO Akce proti politice Západu: Zasáhla policie. Postavil se jí Josef Skála a vysmál se jí
Foto: Repro KSM
Popisek: Josef Skála diskutuje s policií

Akce se konala dle vyjádření KSM v neděli v podvečer. Na videu je možné vidět přibližně patnáct účastníků, kolik jich bylo za autorem videa, není známo. Uvedeným trestným činem mělo být spáchání trestného činu proti zákonu § 404, projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Policista na videu si fotí vlajku s podobiznou a nápisem KSM. „Vzhledem k tomu, že se jedná o jednoho z největších masových vrahů v dějinách, tak by to mohlo být,“ říká policista na záznamu, proč je zde podezření.

Anketa

Cítíte se na ulicích svého města (své obce) bezpečně?

23%
77%
hlasovalo: 4474 lidí

KSM tvrdí, že toto nařčení je lživé a podobizna Ernesta Che Guevary je jedním ze symbolů celosvětového zápasu za socialismus a komunismus a incident považuje za skandální omezování svobody vyjadřování a shromažďování, zejména, když se jedná o 80leté výročí mnichovské dohody, navíc pouhý týden před komunálními a senátními volbami.

Shromáždění se také zúčastnil někdejší místopředseda KSČM, historik Josef Skála, který se policistovým slovům hlasitě vysmál a pokoušel se s ním diskutovat. „Ondro, tohleto ti půjdeme dosvědčit,“ ujistil mladíka, který transparent s „Che“ přinesl.

Che Guevara byl marxistický revolucionář původem z Argentiny, který proslul zejména při svržetí režimu na Kubě. Dále byl také autorem mnoha deníků a příruček jak správně vést guerillový boj. Po svém angažmá na Kubě se vydal šířit revoluci i v Kongu a dále v Bolívii, kde byl zajat a později popraven.

Video z akce:

Celý text vyjádření:

V neděli 30. září 2018 Komunistický svaz mládeže (KSM) podpořil několik aktivit k připomenutí 80 let od mnichovské zrady. Spolu s dalšími se členové KSM zúčastnili i shromáždění „Přízrak Mnichova se vrac퐓, které se konalo v podvečerních hodinách na Václavském náměstí v Praze a pořádala ho iniciativa Ne základnám, České mírové hnutí, Alternativa zdola a další mírové a protiválečné organizace.

Na této akci vystoupil i zástupce Komunistického svazu mládeže, který zúčastněné seznámil se společným prohlášením české a německé protifašistické mládeže ke zmíněnému 80. výročí mnichovské zrady. Podobně jako jiné zúčastněné organizace i KSM zde měl svůj prapor, na kterém byla kromě názvu svazu i podobizna slavného latinskoamerického revolucionáře Ernesta Che Guevary.

Po skončení akce přistoupili k členovi KSM, který předtím držel uvedený prapor, příslušníci Policie České republiky. Policista člena legitimoval se zdůvodněním, že je „podezření na spáchání extremistického trestného činu“ nesením zmíněného praporu – takový pojem ovšem český právní řád nezná. Následně bylo policistou upřesněno, že měl na mysli „trestný čin schvalování nebo projevu sympatií k hnutí směřující k potlačování práv a svobod“. Po dotazu, co je na praporu špatného, přítomný policista lživě prohlásil, že vyobrazená osoba – Ernesto Che Guevara – je „jeden z největších masových vrahů v dějinách“. Byly přítomny desítky účastníků demonstrace, kteří se stali svědky této události a proti provokativnímu zákroku policistů hlasitě protestovali.

Komunistický svaz mládeže protestuje proti tomuto politicky motivovanému omezování vyjadřování a shromažďování na veřejném prostranství, které je o to skandálnější, že se stalo na akci věnované 80. výročí mnichovské zrady a méně než týden před komunálními a senátními volbami. Komunistický svaz mládeže odsuzuje tuto antikomunistickou provokaci a zdůrazňuje, že podobizna Ernesta Che Guevary je jedním ze symbolů celosvětového zápasu za socialismus a komunismus.

Pokusy o antikomunistickou kriminalizaci v České republice nesmí projít!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…