VIDEO Čaputová volala českým lékařům. Jak to zvládáte? starala se

30.10.2020 14:33

Koronavirová čísla ukazují, že Česko je momentálně poznamenáno epidemií nejvíc z celé EU a v přepočtu na počet obyvatel dokonce i na světě. Rychle rostou počty nově nakažených, nově hospitalizovaných, bohužel výrazně rostou i počty zemřelých. Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová se v této těžké chvíli rozhodla české lékaře podpořit. Symbolicky tak učinila 28. října. Leccos se od lékařů dozvěděla.

VIDEO Čaputová volala českým lékařům. Jak to zvládáte? starala se
Foto: Repro ČRo
Popisek: Slovenská prezidentka Čaputová

Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová se rozhodla ukázat, že Slováci myslí na své bratry, s nimiž před více než sto lety založili společný stát, a rozhodla se promluvit si s řediteli nemocnic, které útok koronaviru na českou populaci pociťují nejsilněji. Záměrně s řediteli nemocnic promluvila na státní svátek 28. října.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Na sociální síti Facebook uveřejnila video, v němž rozmlouvala s ředitelem nemocnice v Prachaticích Michalem Čarvašem a s ředitelem nemocnice v Uherském Hradišti Petrem Sládkem.

Čaputová chtěla získat informace, jak na tom tyto dvě nemocnice jsou. Mimo jiné chtěla čerpat ze zkušeností českých lékařů se zvládáním epidemie, aby je mohli využít i slovenští lékaři v případě potřeby. Samotné české lékaře chtěla podpořit.

Čarvaš paní prezidentce prozradil, že při jarní vlně koronavirové epidemie si prachatická nemocnice vystačila s covidovou jednotkou o 25 lůžkách. „Ale během října se ta jednotka zaplnila za 8 dní,“ uvedl pan ředitel s tím, že většinou jde o pacienty s těžkým průběhem, kteří zůstanou na posteli dlouho. Druhá covidová jednotka se zaplnila za 5 dní a třetí jednotka bude brzy zaplněna.

Nemocnice má zároveň asi 40 zdravotníků v karanténě, neboť jsou covid pozitivní a tito lidé dnes hodně chybí. „Když máte na jedno oddělení 12 sester a z toho je teď 8 pozitivních, tak musíte některá oddělení zavírat a přesouvat sestry jinam,“ dodal Čarvaš.

Nemocnice zavřela např. gynekologické oddělení i oddělení poporodní péče a zdejší personál přesunula na péči o covid pacienty. Současně hledá další personál kde se dá. I u Červeného kříže. Vedle toho se snaží přesunout prakticky vyléčené covid pacienty, kteří jsou však stále pozitivní, jinam, aby se v nemocnici uvolnilo místo.

Čaputová Čarvašovi poděkovala.

„Děkuji pane řediteli, velmi si vážím toho, že jste mi věnoval trochu vašeho času i informací, které jste mi poskytl. Dnes oslavujeme založení Československé republiky a berte toto prosím jako projev solidarity. Věříme, že tuto situaci společně zvládnete. Předejte, prosím, svým kolegům mé poděkování a projev úcty,“ sklonila se před lékaři prezidentka.

Rozhovor se Sládkem probíhal velmi podobně.

Podle něj je zásadní konečně zastavit postup koronaviru českou populací. „Opatření, která se dělají, musí být opravdu zásadní a musí být skutečně dodržována, protože to, že to někteří lidé bagatelizují, neplní to, co vláda nařizuje, nebo doporučuje, tak tím svým příkladem dávají příklad druhým, ať to neplní,“ zlobil se pan ředitel Sládek.

Upozornil, že nemocnicím schází především personál. „Ten vám začne chybět, když se to na nás válí. Buď sami onemocni, nebo to psychycky nezvládnou a jdou na pracovní neschopnost. ... Teď bojujeme o každého zdravotníka a abychom ty zdravotníky získali, tak omezujeme standardní péči,“ prozradil Sládek s tím, že začínali tam, kde odložení péče mohlo pacienty bolet nejmíň.

„Strašně málo dochází k nakažení personálu od pacientů. Většinou se personál nakazí mezi sebou, tam kde se potkává, tam kde spolu svačí, tam, kde jsou spolu ve styku a sundávají si roušku. Tady jsme přijali nějaká opatření a tato opatření jsou dodržována,“ prozradil pan ředitel.

Nemocnice hledá pomoc také v řadách studentů, kterým může být díky vyhlášení nouzového stavu nařízeno pomáhat v nemocnicích.

Upozornil, že žádné zdravotnictví na světě neustojí enormní nápor pacientů. Proto každý stát musí apelovat na občany, aby dodržovali opatření proti šíření viru, aby pomohli lékařům.

I Sládkovi a jeho kolegům Čaputová poděkovala za práci, kterou odvádějí, a popřála mnoho sil.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poděkovala českým lékařům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…