VIDEO Fuj! Lenin... Český mládežník vyjel do Ruska. Plival tam z okna i na louce a ze všeho měl hroznou srandu

20.08.2018 10:35

Mladý youtuber Karel Kovář alias Kovy je vzorem pro desítky tisíc dospívajících Čechů. Kovy, který loni vedl interview s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, ve svých videích publiku často přibližuje politická a společenská témata. Jeho nejnovějším počinem je cesta do Ruska, kterou důkladně zdokumentoval. Co mu na Rusku přišlo zajímavé?

VIDEO Fuj! Lenin... Český mládežník vyjel do Ruska. Plival tam z okna i na louce a ze všeho měl hroznou srandu
Foto: Repro Kovy
Popisek: Magnetky s Vladimirem Putinem

Mladý youtuber Kovy se o politiku zajímá už delší dobu. Některá jeho videa jsou zaměřena na osvětu mezi dospívajícími, kteří tvoří významnou část Kovyho publika. Vzpomínaný rozhovor se šéfem Evropské komise Junckerem přinesl například dotaz, proč se Evropský parlament přesouvá mezi Bruselem a Štrasburkem. Odpověď, že jde o symbolické gesto, mu přišla krajně neadekvátní. Podle Kovyho jde o vyhozené peníze.

Anketa

Je pro vás 21. srpen 1968 bolavé téma?

17%
83%
hlasovalo: 13618 lidí

Nyní se Kovy zaměřil na Rusko. Včera zveřejněné video s názvem „expedice Rusko“ si již stačilo prohlédnout takřka 70 tisíc diváků. I to dokládá sílu Kovyho na sociálních sítích. Mladý youtuber se do Ruska vypravil s trojicí kamarádů.

„Jen těžko byste hledali zemi, ke které se pojí víc stereotypů,“ říká na úvod Kovy a dodává, že také oni jako návštěvníci tak museli pár českých stereotypů na oplátku přivézt do Ruska. Vzali si tedy s sebou české pivo, ledvinku a do sandálů oblékli ponožky.

Čtveřice mladíků se vypravila do Petrohradu, kde si pronajala byt přes internetovou službu AirBnb. „Tady je bizarní zcela všechno,“ komentuje Kovy vzhled bytu, kde se mladíci usídlili. „Zdravstvujtě soudruzi,“ říká do kamery, když za ním stojí dva z jeho kamarádů, držíce jakási ozdobná kopí s motivem srpu a kladiva.

Foto: Repro YouTube

„Tohle je jeden z největších bizárů, které jsem v AirBnb za celý život viděl,“ glosuje Kovy záběry z kuchyně, kde pod stropem mezi jiným visí vlaječka s podobiznou Lenina. Celý byt je vůbec zařízen tak, že připomíná mnohé postavy a události z ruských dějin, mnoho předmětů odkazuje na dobu komunismu.

Na jedné ze stěn dokonce visí obří mozaika srpu a kladiva. „Nelekejte se, tohle dílo je od umělce a milovníka historie, který tenhle byt vlastní,“ vysvětluje divákům Kovy. Mozaika je prý celá poskládaná ze zbytků Berlínské zdi. „Takže to není propagace komunismu, ale pád komunismu,“ dodává youtuber.

V bytě je také portrét posledního ruského cara Mikuláše II. „Care, zamávej,“ volá Kovy do objektivu.

Kovy natočil i výhled z jednoho z oken, který byl doslova orámován rudými vlajkami se srpem a kladivem.

Poté se už čtveřice mladíků vydala do města. Podívali se například na křižník Aurora, který výstřelem odstartoval říjnovou bolševickou revoluci. Mladíci vyzkoušeli i petrohradské metro. Popisují, že jedna jízda vyjde na cca 17 korun. „Všude na vás dohlíží kamery. Zastávky jsou pompézní, soupravy trochu starší,“ vysvětluje Kovy a poté je fascinován tím, že petrohradské metro disponuje na nástupištích systémem dvojích dveří. Jedny v soupravě a druhé přímo na perónu.

Poté mladíci zašli na kávu do jedné z petrohradských kaváren. Káva jim příliš nechutnala, tak si ji upravili po svém horou cukru. Zapili ji vodkou, jak se na Rusko patří. „Už jsem byl v mnoha kavárnách, ale takhle hnusný kafe jsem ještě neměl,“ uzavřel to Kovy.

Mladíky poté zaujal stav petrohradské infrastruktury. „Rusko začalo vyplňovat díry v silnicích revolučním způsobem. Račte pohledět,“ pronáší jeden z Kovyho kamarádů, ukazujíc přitom na výtluk v chodníku, ve kterém jsou napadané desítky cigaretových nedopalků.

Mladí čeští cestovatelé měli původně v plánu návštěvu Ermitáže, ale plány jim zhatila obrovská fronta. Nechtělo se jim absolvovat několikahodinové čekání na vstup. Raději si tedy půjčili auto a vyrazili z Petrohradu ven směrem na ruský venkov. Předtím se vydali do supermarketu nakoupit nějaké zásoby. Natočili spoustu zajímavých a/nebo podivných artiklů, které se daly zakoupit, mezi nimi například tyto magnetky na ledničku s fotografiemi ruského prezidenta Vladimira Putina.

Poté došlo na ochutnávku ruských sladkostí. Indiánky a čokoládu ohodnotili mladíci pozitivně, další cukrovinku, kterou pracovně nazvali „žampionky“, ovšem nebyli schopni pozřít a tak ji raději vyplivli ven z okénka automobilu, ve kterém seděli. „Fuj, jak tohle někdo může vyrobit?“ divil se jeden z mladíků.

Poté se čtveřice oblékla do teplákových souprav a učesala se tak, aby měl každý pořádnou ofinu. Takzvaní „dřepující Slované v teplákovkách“ jsou fenoménem sociálních sítí. Jde o legraci, založenou na ruském stereotypu, která v posledních letech koluje internetem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…