VIDEO Íránci z vrtulníku obsadili loď. Izrael ve varu. USA chystají obranu

13.04.2024 20:06

Poblíž Hormuzského průlivu se íránské speciální jednotky zmocnily nákladní lodi, která měla vazby na Izrael. Joe Biden, prezident USA, přitom už v pátek předvídal, že Írán „dříve nebo později“ zaútočí. Izraelský ministr zahraničí Israel Katz po zadržení lodi obvinil Teherán z pirátství a v apelu na Evropskou unii a na svobodný svět požaduje uvalení sankcí na Írán.

VIDEO Íránci z vrtulníku obsadili loď. Izrael ve varu. USA chystají obranu
Foto: Repro: X
Popisek: Írán se zmocňuje nákladní lodi v Hormuzském průlivu

Lodní společnost MSC v sobotu uvedla, že loď MSC Aries, která je registrovaná v Portugalsku, byla při průjezdu Hormuzským průlivem zadržena „íránskými orgány“ pomocí vrtulníku. Loď byla poté údajně převezena do íránských teritoriálních vod, informuje agentura Reuters.

Lodní společnost rovněž uvedla, že na palubě bylo 25 členů posádky a že spolupracuje s „příslušnými orgány“ na zajištění jejich bezpečnosti.

Internetem se šíří video, na němž je vidět vojenský vrtulník vznášející se nad zádí lodi. Nejméně dva vojáci se po laně spouštějí na palubu. Agentuře Reuters se podařilo ověřit, že loď na videu je MSC Aries, nicméně nepovedlo se ověřit datum pořízení videa.

Podle státní tiskové agentury IRNA byli vojáci součástí elitního námořnictva íránských revolučních gard (Islamic Revolutionary Gard Corps).

Íránské revoluční gardy jsou oddělené od íránské armády, námořnictva i letectva. Mají své vlastní pozemní jednotky, námořnictvo, letectvo i rozvědku. Hlavním úkolem gardy, která vznikla v květnu 1979, je obrana národní bezpečnosti.

Agentura NBC News uvádí, že útoky Íránem podporovaných húthijských ozbrojenců na lodě v Rudém moři již otřásly světovým obchodem, neboť několik velkých lodních linek a přepravců ropy pozastavilo své služby přes tuto vodní cestu. Lodní společnosti raději volí cestu kolem Afriky, aby se dostaly do Indického oceánu, což může prodloužit trasu až o 14 dní.

Mluvčí izraelské armády kontraadmirál Daniel Hagari prohlásil, že „Írán ponese následky za to, že se rozhodne tuto situaci dále eskalovat“.

Izraelský ministr zahraničí Israel Katz obvinil Teherán z pirátství. „Íránské Revoluční gardy se zmocnily portugalské civilní nákladní lodi patřící jednomu z členských států EU a tvrdí, že je izraelským vlastníkem. Režim ajatolláhů je zločinecký režim, který podporuje zločiny Hamásu a nyní provádí pirátskou operaci v rozporu s mezinárodním právem,“ napsal izraelský ministr a v příspěvku na sociální síti X označil íránskou hlavu států Sajjida Alího Chameneíe.

Katz požaduje, aby byly íránské Revoluční gardy označeny za teroristickou organizaci. „Vyzývám Evropskou unii a svobodný svět, aby okamžitě prohlásily íránské Revoluční gardy za teroristickou organizaci a okamžitě na Írán uvalily sankce,“ apeluje izraelský ministr zahraničí.

Prezident USA už v pátek prohlásil, že očekává, že Írán zaútočí na Izrael „spíše dříve než později“ a varoval Teherán, aby tak nepostupoval. Vzkázal Íránu, ať jednoduše neútočí. Zdůraznil závazek Washingtonu bránit Izrael. „Jsme oddáni obraně Izraele. Budeme Izrael podporovat. Budeme pomáhat bránit Izrael, a Írán neuspěje," řekl Biden novinářům.

Zatímco Biden sliboval americkou oddanost obraně Izraele, jeden z představitelů jeho administrativy měl sdělit stanicii Sky News, že do regionu jsou přesouvány „další prostředky“, které mají posílit „odstrašující úsilí“ a chránit americké síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…