VIDEO Je to jasné: Prezident Zeman jde obhajovat mandát. Podívejte se, co k tomu řekl

09.03.2017 20:12

Miloš Zeman splnil očekávání. Současný prezident bude kandidovat podruhé. Zpráva z hradní oslavy se objevila na sociálních sítích. Oficiálně to z úst hlavy státu zazní v pátek před polednem na tiskové konferenci. V případě vítězství si tak Zeman prodlouží mandát na Hradě až do března 2023.

VIDEO Je to jasné: Prezident Zeman jde obhajovat mandát. Podívejte se, co k tomu řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Španělským sálem na Pražském hradě zněl ve čtvrtek večer bouřlivý aplaus. Téměř tisícovka Zemanových příznivců reagovala na prezidentovo oznámení, že bude na Hrad kandidovat podruhé a zapojí se do volebního klání v lednu 2018.

Informace, které zazněly v Zemanově projevu před podporovateli, se objevily na facebookové stránce „Stojíme za Milošem Zemanem“ včetně videa:

Prezident Zeman, který ještě téměř do poslední chvíle nebyl stoprocentně rozhodnutý, ve čtvrtek při setkání se svými příznivci na Pražském hradě v projevu oznámil své rozhodnutí, že se bude o prezidentský post ucházet i podruhé.

Zpráva v sále pochopitelně vyvolala masivní vlnu nadšení. Přestože Zemanovo rozhodnutí dokládá video, které na fanouškovské stránce publikoval někdo z prezidentových příznivců přítomných v sále, oficiální sdělení přijde až v pátek.

Poslední všední den tohoto týdne předstoupí Miloš Zeman před novináře a sdělí své stanovisko všem občanům. Tisková konference se uskuteční v pátek v 11:30 na Pražském hradě.

Mimořádnost situace dokládá i místo, odkud Zeman před kamerami promluví. Vůbec poprvé se bude tisková konference hlavy státu konat v hradním Rothmayerově sále pod sochou prvního prezidenta Tomáše G. Masaryka.

Zeman se patrně nechystá dělat žádnou velkou kampaň. Řekl to už dříve v některých rozhovorech pro média. Stejně jako dosud se hodlá zabývat úkoly, které má v rámci prezidentské funkce, a navštěvovat české kraje. Žádná výrazná předvolební kampaň se prý nechystá.

Prezident takřka od svého nástupu na hrad 8. března 2013 čelil stále se opakujícím otázkám z řad novinářů i běžných občanů, zda bude chtít kandidovat i podruhé. Po celou dobu Miloš Zeman odpovídal stejně. Tedy že své rozhodnutí veřejnosti sdělí při čtvrtém výročí své inaugurace.

V posledních měsících při výjezdech po krajích padaly otázky na druhou kandidaturu takřka na každém náměstí. Postupem času se dokonce dotazy změnily ve výzvy typu „pane prezidente, vy musíte znovu kandidovat“. I to jistě mělo na Zemanovo rozhodování zásadní vliv.

O definitivní formě oficiálního oznámení bylo rozhodnuto dva měsíce dopředu. 10. ledna informovaly ParlamentníListy.cz jako první médium v zemi, že výše zmíněná tisková konference se uskuteční právě 10. března.

Ihned po uveřejnění této informace začala média spekulovat, že jde o schválnost Hradu vůči ČSSD. Ve stejnou dobu bude totiž v Brně začínat 39. sjezd sociální demokracie, kde budou delegáti volit předsedu i zbytek vedení strany. Prezidentská kancelář nařčení ze záměrného načasování odmítá, datum konání sjezdu prý vůbec nesledují a jde o věc mimo jejich zorný úhel.

Miloš Zeman vyhrál druhé kolo historicky první přímé prezidentské volby v sobotu 26. ledna 2013. Porazil tehdejšího ministra zahraničních věcí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Zeman získal 2 717 405 hlasů a 54,8 %, zatímco Schwarzenberg 2 241 171 a 45,19 %. Současný prezident tak s přehledem vyhrál skoro o půl milionu voličských hlasů.

Druhá přímá volba prezidenta republiky se uskuteční nejspíš v polovině ledna 2018. Do boje o post nejvyššího ústavního činitele se zatím přihlásili podnikatel Michal Horáček, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek.

Své rozhodnutí zvažují i dosluhující předseda Akademie věd Jiří Drahoš, europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil či dlouholetý senátor ODS Jaroslav Kubera. Mluví se také o možné kandidatuře bývalého diplomata Petra Koláře, který byl určitou dobu spojen s lobbistickou neziskovkou Evropské hodnoty. V předchozí prezidentské volbě původně voliči vybírali z devíti kandidátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …