VIDEO „Je vůbec možné, aby tohle poslouchali učitelé a učitelky z televize?!“ Před kameru PL přišli Valachová a Klaus mladší a strhla se hrozivá hádka

16.09.2017 19:40

HORKÉ TÉMA Václav Klaus mladší považuje resort školství po čtyřech letech vlády ČSSD za budovu s vymlácenými okny. Prohlásil to v pořadu Horké téma v TV ParlamentníListy.cz. Klaus toho řekl ještě mnohem víc, třeba o multikulturní výchově a lásce k EU a nic z toho by se sociálním demokratům asi nelíbilo. Jenže Klaus nebyl v pořadu sám. Proti němu seděla exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která byla vůči Klausovi stejně tvrdá.

VIDEO „Je vůbec možné, aby tohle poslouchali učitelé a učitelky z televize?!“ Před kameru PL přišli Valachová a Klaus mladší a strhla se hrozivá hádka
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Pořad Horké téma s Kateřinou Valachovou a s Václavem Klausem mladším

V TV ParlamentníListy.cz se utkali někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a expert ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší. Ten hned na úvod prohlásil, že je dobře, že učitelé dostali přidáno 15 procent k platu od 1. listopadu. Jenže kdyby byla vláda co k čemu, přidala by jim prý i víc.

„Podle mě to číslo je malé. Já dlouhodobě tvrdím, že v českém školském systému je peněz relativně dost a kdyby se efektivně využívaly, využívaly tak, aby dobří učitelé, ředitelé byli prioritou systému, tak ten prostor pro růst mezd je výrazně vyšší. My místo toho školství neustále roztahujeme – od pěti let, od dvou let, do šestadvaceti, přidáváme předměty, kdekterý ministr si tam přidá jednu hodinu, dvě. To jsou desítky miliard korun. Zavádíme nesmyslné projekty jako plošnou inkluzi, to jsou zase miliardy korun a když tohle všechno sečteme, tak to jsou miliardy korun, které chybějí učitelům v peněženkách,“ začal zostra expert ODS.

Anketa

Půjdete k parlamentním volbám?

98%
hlasovalo: 11655 lidí
Sečteno a podtrženo, podle Klause je dobře, že vláda přidala učitelům aspoň něco, byť jde podle všeho o předvolební tah, protože jinak současná koalice vyhazuje peníze za spoustu hloupostí. Kdybychom školství tak moc neroztahovali, platy učitelů by prý mohly vzrůst až o 40 procent, vyjádřil svůj názor Klaus.

Ministryně Valachová jeho slova jasně odmítla. Navýšení platů podle ní rozhodně není předvolebním tahem. ČSSD se snažila zvednout platy učitelů delší čas. Když ona jako právnička a ekonomka přišla na ministerstvo školství, byla šokovaná tím, co viděla.   

„Já jako právnička a ekonomka jsem byla absolutně šokovaná, protože z mého pohledu se více než deset let půjčovalo z kapes učitelů a platilo se z toho kdeco, to souhlasím s panem Klausem mladším, např. asistenti pedagogů, ti se plně platili z kapes učitelů. Vůbec na to neexistoval systém financování od roku 2005. No a naopak podle mých čísel a pravdivých statistik s tím konečně začínáme něco dělat,“ ohradila se proti Klausovým slovům dáma. Vlády ODS a ministři školství ODS přitom prý v minulosti tvrdili, že je peněz ve školství dost. Ale nebylo to pravda. Ve školství nebylo peněz dost, ale platilo to v dobách, na které by Klaus údajně rád zapomněl.

V tu chvíli se ale ozval Klaus. Připomněl, že ODS resort školství nevedla. Vedli ho např. Zelení nebo Petr Fiala, ovšem jako nestraník. ODS nikoliv. „Je to takové trochu nedůstojné, teď jste čtyři roky vládli vy,“ odvětil Valachové Klaus. A přešel do protiútoku. Vytáhl na Valachovou dopis jedné ředitelky školy, která má plné zuby toho, kolik administrativy na ni tato vláda navalila.

„Už mám po krk nesmyslných aktivit, jako je tvorba místního akčního plánu, komunitního plánu, vyřizování obědů zdarma, tvorby všech možných dlouhodobých a střednědobých plánů. Dnes další výplod Evropského parlamentu – General Data Protection. Revoluční legislativa. Je mi z toho špatně. Koho zajímá, jestli učíme děti tak, aby byly připraveny na život, koho zajímá, jestli jako ředitel skutečně pečuji o profesionální rozvoj svých pedagogů,“ citoval Klaus z dopisu rozhořčené paní ředitelky.

Klaus také konstatoval, že vláda přidává učitelům na platech tak, že jim navyšuje tarify ,ale obírá je o osobní ohodnocení, takže se v konečném důsledku platy vlastně nezvýší. Daňoví poplatníci přitom sypou do systému školství stále více peněz a pořád se to neprojevuje na platech tak, jak by mělo. Průměrná česká rodina prý platí šedesát tisíc do vzdělávání, za což bychom ovšem měli něco požadovat. Žáci devátých tříd by ale za těch šedesát tisíc měli něco umět.

„Je to situace, jako když máte vymlácená okna, táhne vám tam a chcete zvyšovat peníze, které dáváte na vytápění. Já říkám, že ten systém se musí opravit,“ zdůrazňoval Klaus. Nemá problém s tarify ve školství, tyto tarify jsou dobrým základem, ale ředitelé škol by měli mít prostor k osobnímu ohodnocení učitelů.  

Ve školách se neučí, prohlásil Klaus

Ve školách se navíc podle jeho názoru neučí. Učitelé jsou vedení k tomu, aby v dětech pěstovali lásku k Evropské unii a dělali s dětmi nějaké projekty, ale řada studentů není schopná odmaturovat z matematiky.

Po tu dobu, co Václav Klaus mladší mluvil, dáma kroutila hlavou.

„Já když tady toto slyším, tak nevím, jestli se neomluvit učitelům a učitelkám za to, že je vůbec možné, aby toto poslouchali z televize. V našich školách se rozhodně učí. Co se týká učení, tak dosahujeme, na to, že si dlouhodobě platíme trabanta, až na ty dva lepší roky, co jsem vyjednala já, tak máme super octávii, ale samozřejmě bychom všichni chtěli mercedes. Tady pan Klaus mladší samozřejmě by chtěl mercedes,“ nešetřila ostrými slovy bývalá ministryně. „A já chci našim učitelům a učitelkám zaplatit to, co dělají,“ pokračovala dáma s tím, že naši žáci na tom nejsou s vědomostmi tak zle, jak tvrdí její oponent.

Klaus si však trval na tom, že exministryně školství zavedla ve školách funkci multikulturního koordinátora. „Máme multikulturní koordinátory zavedené naší paní ministryní.“ „Nic podobného jsem nezavedla, je to lež,“ bránila se okamžitě dáma. „Žádný ideologický plán na multikulti výchovu, mediální výchovu a já nevím co všechno, za co jsem kritizována velmi často nevládními organizacemi, že to máme jako ministerstvo školství podpořit, tak já jsem to za ministerstvo odmítla,“ rozjela se Valachová. Ideologie podle jejího názoru do škol nepatří.

Klaus si však trval na svém. Česká školní inspekce ve školách zavedla různé koordinátory. A pokud už Valachová vyslovila slova o omluvě, tak by se podle Klause měla omluvit spíš ona. „Vy byste se spíš měla omluvit učitelům za nekompetentní vedení resortu a za pokles vzdělanosti českého obyvatelstva,“ vypálil na dámu.

„Já tohle nemůžu slyšet,“ rozčilovala se Valachová. Česká školní inspekce je nezávislý orgán a co se týká zavádění nějakých předmětů, tak její kompetence je nulová, což ví každý, kdo se o školství zajímá, i tzv. expert na školství ODS,“ vrátila úder Valachová. Pokud někdo prováděl ve školství „hrůzovládu“, tak to byla ODS. Co se týče „multikulturních programů“, tak tady záleží na ředitelích, jaké besedy pořádají. A také záleží na rodičích, jakým směrem budou směřovat dráhu svých dětí.  

Klaus ale pokračoval v kanonádě. Ministerstvo školství zavádí plošnou inkluzi, což podle Klause je svého druhu ideologie. „Vy jste to celé zaštiťovala jako nevinně vypadající blondýna,“ rozčiloval se Klaus. Nemluvě o tom, že máme příliš mnoho středních škol, s čímž ministerstvo také nic neudělalo.

S inkluzí prý jako první přišla nezisková organizace Člověk v tísni. „A já jsem prostě pro to, aby peníze skončily u učitelů a nikoli u takových různých parazitů systému, kteří tam zavádějí nějaké projekty, ze kterých pak sami bohatnou a někteří jim k tomu pomáhají,“ rozčiloval se Klaus mladší.

Valachová se však nedala umlčet. „Učitelé vědí, kdo jim poslal peníze do škol a evropské peníze směrem k nevládním organizacím díky ODS. Nyní jdou všechny do škol díky šablonám,“ uzavřela dáma výměnu názorů.

ParlamentníListy.cz se omlouvají hostům pořadu i divákům. Během grafické úpravy videozáznamu došlo k chybnému vložení jmenovek u respondentů.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…