VIDEO Kiska s Lavrovem prohrál deset k nule, míní Čarnogurský

05.04.2015 17:32

Když byl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu na návštěvě Bratislavy, aby uctil památku vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobozování hlavního města Slovenska, dostalo se mu u památníku na Slavíně vřelého přijetí. Naproti tomu slovenský prezident Andrej Kiska se dočkal pískotu a pokřiku svých spoluobčanů. Podle Jána Čarnogurského neudělal Kiska Slovensku čest.

VIDEO Kiska s Lavrovem prohrál deset k nule, míní Čarnogurský
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Ján Čarnogurský, bývalý slovenský premiér

„Naším cílem je, aby se události druhé světové války už nikdy neopakovaly a aby Organizace spojených národů byla centrem zajištění bezpečnosti ve světě, aby se nikdo nesnažil dominovat ve světě a podřizovat jiné své vůli,“ prohlásil Lavrov u památníku Slavín, jehož součástí je také vojenský hřbitov s hroby 6 845 vojáků Rudé armády. Dočkal se reakce v podobě nadšeného provolávání „Rassia, Rassia“.

Rozdělená slovenská politická scéna

Spolu s Lavrovem dorazil také slovenský premiér Robert Fico, který zdůrazňoval, že si musíme vážit obětí, které byly položeny v zájmu záchrany života jiných lidí. To ostatně nezpochybnil ani Kiska, který dorazil k památníku samostatně. Na tiskové konferenci, která jeho cestě předcházela, zdůraznil, že vztah Slováků k ruské kultuře je velmi vřelý a všichni obyvatelé si velmi váží osvobození, které přinesli vojáci Rudé armády. To však nemění nic na tom, že Slovensko nemůže souhlasit s aktuálním chováním Ruska na Ukrajině a na Krymu zvláště.

Na sociální síti Facebook se k tomu vyjádřil i někdejší slovenský politik Ján Čarnogurský, který dnes vyjadřuje pochopení pro politiku Ruska a s obavami sleduje počínání kyjevské. Podle jeho názoru to na Slavíně vypadalo tak, že Kiska s Lavrovem prohrál 10 : 0.

„Prezident opět nedělal Slovensku čest. Příchod Sergeje Lavrova na Slavín provázely mohutný potlesk a skandování na počest Ruska. Vyjádřeno sportovní terminologií, utkání Lavrov – Kiska dopadlo dnes na Slavíně v Bratislavě nejméně deset nula pro Lavrova,“ napsal doslova Čarnogurský, který brojí proti případnému založení základny NATO na Slovensku.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …