VIDEO Klimbající Valtr Komárek, zklamaný Alexander Dubček. Takto to vypadalo, když před 27 lety poprvé zvolili Václava Havla

29.12.2016 13:02

27 let dnes uplynulo od chvíle, kdy se Václav Havel stal poprvé prezidentem. Tehdy, 29. prosince 1989, byl zvolen jako kandidát protikomunistického hnutí Občanské fórum.

VIDEO Klimbající Valtr Komárek, zklamaný Alexander Dubček. Takto to vypadalo, když před 27 lety poprvé zvolili Václava Havla
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Prezidentem Československé socialistické republiky se na schůzi ve Vladislavském sále, již řídil Alexander Dubček, stal Havel deset minut před půl jedenáctou. Hradčanské náměstí i hradní nádvoří byla plná lidí, kteří čekali, až Havel promluví. Chtěli tak být u volby prvního svobodného prezidenta. 

Blahopřát mu tehdy přišli též zástupci církví, v čele s kardinálem Františkem Tomáškem.

Havel následně z balkonu Pražského hradu, kde jej doprovázela manželka Olga, slíbil, že nezklame důvěru lidí a dovede zemi ke svobodným volbám. „Musí se to stát slušným a pokojným způsobem, aby nebyla pošpiněna čistá tvář naší revoluce. Je to úkol pro nás všechny,“ poděkoval Havel za obrovského skandování lidí. 

Následovala vojenská přehlídka, kterou Havel absolvoval ve svých slavných krátkých kalhotách. (Ty daly vzniknout tradici ohrnutých nohavic, kterou jeho fanoušci drží na výročí Havlova úmrtí 18. prosince.)

Poté následovalo slavnostní Te Deum ve svatovítské katedrále, které přenášela i Československá televize. Se sugestivním komentářem Radovana Lukavského je dodnes k dispozici na internetu. Dodnes je tak možné sledovat, kterak během církevního obřadu vicepremiér Valtr Komárek klimbal se skloněnou hlavou a Alexander Dubček, který měl rovněž ambice na prezidentskou funkci, jen těžce skrývá své zklamání.

O tři dny později se prezident představil veřejnosti, když přednesl svůj první novoroční projev, známý pod názvem „Naše země nevzkvétá“. Jak po letech v knize o Havlovi prozradil jeho tehdejší tiskový mluvčí Michael Žantovský, projev se předtáčel den předtím a bylo to užitečné, protože na Nový rok ve třináct hodin, kdy se projev tradičně vysílá, prý prezident po vydařené oslavě Silvestra opravdu nebyl v takové kondici, aby se mohl zapisovat do dějin.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…