VIDEO Národ je blbý, pouze my víme, jak to má vypadat správně. Jandák předvedl národu debatu v pražské kavárně

14.08.2016 12:00

PRAŽSKÁ KAVÁRNA Hostem moderátora Petra Žantovského ve videopořadu serveru ParlamentníListy.cz Pražská kavárna byl bývalý ministr kultury a současný poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák.

VIDEO Národ je blbý, pouze my víme, jak to má vypadat správně. Jandák předvedl národu debatu v pražské kavárně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

„Současná politika je ochotnické představení. Podle mého názoru neděláme vlastní politiku. Jednak proto, že se držíme toho, že se musíme přizpůsobovat evropským směrnicím. Není nic, na co bychom umělecky, kreativně přišli sami,“ zmínil úvodem k české politice Jandák. Podle něj se však o české politice mluvit nedá.

„Někdy je to spíš tragikomedie. Východisko však nelze nalézt, neboť se o evropských tématech nerozhoduje. Ta jsou dána moudrými z Bruselu a je nutné se jim přizpůsobit,“ dodal Jandák.

 

 

Podle Jandáka je také rozdíl mezi českými a světovými poslanci. „Český poslanec se ráno probudí a zjistí v novinách, že je vůl. Který nic nedělá, je zprofanovaný, krade... My jsme vlastně štvaná zvěř,“ postěžoval si. 

„A dnes slyšíš od politiků nebo od veřejných osob, například od pana Halíka, že je národ blbý a není možné dělat referenda, protože by to mohlo dopadnout špatně. Pouze my víme, jak to má dopadnout, jak to má vypadat. A my jsme trošku kašpárci, a proto toho chci už nechat,“ dodal následně Jandák.

Jandák se poté vyjádřil i ke stavu sociální demokracie. „Kvůli drobným zamýšlením ztrácí tu hlavní myšlenku. To hlavní poselství, které by měli mít všichni političtí hráči, se vytrácí. Ale zase – jak můžete mít nějaké poselství, když vám je vymýšlí Evropská unie?“ rýpl si opět Jandák. Podle něj však například prezident Miloš Zeman si nenechá diktovat nic, na vše si musí přijít sám. „Ale i Bohuslav Sobotka má svou strategii. On je nekontroverzní politik,“ řekl k předsedovi své strany Jandák. Mezi ODS a TOP 09 nevidí podle svých slov rozdíl. „Úsvit, to jsou takové výhonky, které pak většina zmasíruje a oni musejí z politiky odejít. KDU-ČSL bude v každé vládě, bude-li svět stát,“ podotkl také. 

„Zásadní chyba české politiky je to, že na všechno vytváříme úřady. Teď jsme například schválili úřady pro politické strany. Schválili jsme také zákon o státní službě, který s sebou nese přijetí tisíců úředníků. Proč máme tolik ministerstev? Maďarsko má osm ministerstev, proč jich máme jednou tolik?“ rozčílil se závěrem Jandák.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…