VIDEO Nemůžu se učit do školy, musím zachraňovat planetu. Dívka blokovala dopravu, strážníci s ní zametli

12.05.2021 20:50

V úterý odpoledne blokovala další mladá klimatická aktivistka dopravu v Brně. Příznivkyně hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), které bojuje za ochranu klimatu, si klekla doprostřed silnice na frekventované křižovatce u hlavního nádraží v bezprostřední blízkosti služebny městské policie. Na výzvy strážníků, aby místo opustila, nereagovala, případ tak bude mít dohru u správního orgánu, informoval Týdeník Policie.

VIDEO Nemůžu se učit do školy, musím zachraňovat planetu. Dívka blokovala dopravu, strážníci s ní zametli
Foto: Repro Facebook Extinction Rebellion
Popisek: Klimatická aktivistka blokuje dopravu v Brně

Protest devatenáctileté Anny, která se odvážně posadila s transparentem doprostřed rušné brněnské silnice, trval jen několik desítek sekund. Chvíli poté, co se usadila pod viaduktem před blížící se vozidlo, všimla si jí projíždějící hlídka městské policie.

Nejprve byla strážníky vyzvána, aby silnici opustila, a když zákonné výzvy nerespektovala, odvedli ji na chodník. Žena je podezřelá z neuposlechnutí výzvy úřední osoby a z porušení dopravních předpisů, případ proto bude mít dohru u správního orgánu.

Svým velkým kartonovým transparentem chtěla veřejnost upozornit na klimatickou krizi. „Jsem zděšena, že místo učení tu musím upozorňovat na klimatickou krizi,“ hlásal nápis na jejím transparentu.

Foto facebooková stránka Extinction Rebellion Česká republika

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí
V posledním dubnovém týdnu na sebe spolek Extinction Rebellion upozornil kontroverzní akcí v Mladé Boleslavi. Zachránit planetu se zde snažil aktivista říkající si „Alžbětko“, který se vrhl přímo před ekoautobus s transparentem s nápisem, že „je zděšeno“, kolik utrpení způsobuje klimatická krize. „Je zděšeno“ měl na kartonu od krabice napsáno záměrně, neboť se necítí být ani mužem, ani ženou.

Někteří čeští klimatičtí aktivisté již delší dobu vydírají banky, aby přestaly poskytovat služby svým klientům, které aktivisté označí za nevhodné. Nátlak na banky je i v zahraničí stále rozšířenější a protesty již například dovedly třetí největší českou banku, ČSOB, již vlastní belgická KBC, k rozhodnutí přestat financovat uhelné odvětví a energetiku.

Čeští členové hnutí Extinction Rebellion, Rebelie proti vyhynutí, radostně před pár dny oznámili, že například pojišťovna Allianz přestane po jejich nátlaku pojišťovat uhelné projekty v elektrárnách Počerady a Chvaletice, což považují za velký úspěch. Hnutí je známé nejen pro své akce zahrnující například blokaci dopravy (včetně té veřejné), vyráží také před banky, kde přelepuje několik bankomatů.

„NEPOUŽÍVAT!“ dočítají se pak lidé na rudých nálepkách na bankomatech, které aktivisté polepili. Pod upozorněním umísťují vysvětlivky, že lidé nemají vybírat své peníze, jelikož bankomat dané banky „podporuje těžbu uhlí, a aktivně tak přispívá k prohlubování klimatické krize“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…